2015. szeptember 24., csütörtök

Hatból öt — Csatát nyert Orbán Viktor Brüsszelben

Magyarországnak két lehetősége van, vagy kerítéssel védi meg a zöldhatárt, vagy „ha ez nem tetszik”, akkor képes arra is, hogy átengedje a migránsokat Ausztria és Németország irányába.


Brüsszel, Európai Unió, Magyarország, menekültválság, migráció, Orbán Viktor, Schengen, schengeni övezet,
Orbán Viktor Brüsszelben. Fotó: Geert Vanden Wijngaert/AP/MTI
A magyar miniszterelnök a rendkívüli uniós csúcson kifejtett álláspontját csütörtök hajnalban - a megbeszéléseket követően - ismertette a magyar újságírókkal.
Az osztrák kancellár egyértelműen azt mondta, hogy ha csak kerítéssel tudjuk őket megállítani, akkor inkább engedjük őket. Ezt kell majd megfontolnunk - tudatta Orbán.
A miniszterelnök azt is elmondta, hogy a hat pontból álló magyar elképzelések közül ötben sikerült dűlőre jutni a rendkívüli csúcstalálkozón. Arról nem sikerült megállapodni, hogy ha Görögország nem képes megvédeni a határait, akkor azt az Európai Unió közösen tegye meg.
Kár, hogy ez a legfontosabb az összes javaslat közül. Ilyen értelemben tehát továbbra sincs védve Európa külső határa, és Görögországon keresztül továbbra is jönnek a nemzetközi egyezményeket megsértve illegális migránsok - mutatott rá Orbán Viktor.
A miniszterelnök elmondta, úgy érezte, hogy nem volt meg az ehhez szükséges elszántság, bátorság, határozott fellépés.
Úgy éreztem, hogy ezt nem tartják olyan fontos dolognak, mint amennyire mi, magyarok annak tartjuk" - számolt be a csúcsértekezlet eseményeiről Orbán Viktor.

„Oroszországgal is gomboljuk újra a kabátot.”


A magyar miniszterelnök által szerdán ismertetett javaslat a görög határ közösségi ellenőrzése mellett arra vonatkozott, hogy:


  • a schengeni övezeten kívül válasszák külön a menekülteket a gazdasági bevándorlóktól; ✓
  • állítsák össze a biztonságosnak tekintett országok közös uniós listáját; ✓
  • új pénzügyi források megteremtése érdekében minden uniós tagállam növelje egy százalékkal uniós befizetését, és csökkentsenek minden kiadást egy százalékkal; ez százalékonként hárommilliárd eurót jelent, és ezt annyiszor kell megismételni, amennyi pénzre szükség van a krízis kezeléséhez; ✓
  • kiemelt partnerség kialakítása azokkal az államokkal - Törökország, Oroszország -, amelyek nélkül nem lehet kezelni a helyzetet; ✓
  • egy világkontingens létrehozása annak érdekében, hogy a menekültválság kezelésében az egész világ részt vegyen. ✓

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI