2015. szeptember 2., szerda

Băsescu: Románia ne fogadja be a menekülteket!

A volt államfő szerint Romániának el kell utasítania a migránsok átvételét más uniós országoktól, mert „nem lesz képes integrálni őket, ahogy a romákat sem tudta integrálni annyi évtizeden keresztül”.


Európai Unió, illegális bevándorlás, migráció, migránsok, Románia, Traian Băsescu, menekült-kvótarendszer,
Menekültek — Jön utánuk a családjuk is? Fotó: Markus Schreiber/AP/MTI
Traian Băsescu szerint semmi sem kötelezi Romániát bevándorlók befogadására, azt pedig, hogy csak két évig kell gondoskodnia róluk, az Európai Unió „szép hazugságának” nevezte.

Băsescu arra figyelmeztetett: a menedékkérők befogadása nem pusztán elszállásolásukat jelenti, mert várhatóan „népes családjukat” is maguk után hozzák, biztosítani kell kulturális jogaikat, mecseteket kell építeni számukra és anyanyelvű iskolákat. Băsescu szerint nem szabad, hogy Románia ezt önként magára vállalja, mert nem Románia az, amely a bevándorlókat Európába vonzza.

Úgy vélte: a menekültválsággal Európa saját meggondolatlanságának árát fizeti meg. Mint kifejtette: egyes európai államok siettek katonailag is hozzájárulni az észak-afrikai diktatúrák megdöntéséhez, és nem mérték fel, hogy azok alternatívája a káosz.
Akik az európai demokráciát akarták olyan országokba áthelyezni, mint Líbia, vagy Egyiptom, azoknak most az következményekért is vállalniuk kell a felelősséget - jelentette ki Băsescu.
A román elnöki hivatal egyik tanácsadója kedden bejelentette, hogy Románia novembertől fogadja az önként vállalt uniós kvótarendszer szerint elosztott első menekülteket: Olaszországtól és Görögországtól 1705, az unión kívüli menekülttáborokból további 80 rászorulót.

Bogdan Aurescu román külügyminiszter úgy vélekedett: nem elegendő kvóták alapján szétosztani a menedékkérőket, mit ahogy az egyoldalú, más európai államokkal összehangolatlan megoldások sem lehetnek szerinte hosszú életűek.
A problémát a forrásnál is kezelni kell, az Európai Unió déli szomszédságában, ahol megfelelő választ kell adni a terrorizmus megfékezés, az instabilitással szembesülő államok megerősítése érdekében - hangoztatta a román külügyminiszter.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: Mediafax via MTI