2015. szeptember 6., vasárnap

Băsescu: Már csak papíron létezik Schengen

Az Európai Unió két fontos intézménye, a schengeni övezet és a dublini egyezmény összeomlott - állapította meg a volt román államfő.


Schengen, schengeni övezet, Traian Băsescu, menekültválság, Európai Unió,
Bevándorlók a budapesti Keleti pályaudvaron. Fotó: Krizsán Csaba/MTI
Băsescu a védnökségével alakult Népi Mozgalom Párt egy ifjúsági rendezvényén szólalt fel ismét menekült-ügyben szombaton. Korábban Băsescu álláspontjáról ITT írtunk. 

Rámutatott: a dublini egyezmény már nem működik, az illegális bevándorlókat már nem küldik vissza oda, ahol beléptek az unió területére.

Băsescu azt mondta: európai állampolgárként tudni szeretné, mit tesz az EU azért, hogy ez ne folytatódjék így a következő években is.
Románia nem volt elég jó, hogy felvegyék a schengeni övezetbe, de Schengen egy áteresztő térségnek bizonyult, ahova bárki bárhol, bárhogyan bejöhet - méltatlankodott a volt román elnök. 
Hozzátette: Olaszország, Spanyolország és Görögország évek óta nem képes a bevándorlókkal szemben alkalmazni az uniós szabályokat.
Idén azzal szembesültünk, hogy összeomlott az a két pillér, amely megvédte az Európai Uniót az ellenőrizetlen bevándorlástól: a dublini egyezmény és a schengeni övezet nem képes már ellátni a külső határok védelmét - jelentette ki a román politikus.
Băsescu bírálta a bukaresti kormányt, amiért készségesnek mutatkozik bevándorlókat átvenni más uniós államoktól. Szerinte nem elég most szétosztani a menedékkérőket, mert ha Románia idén befogad ezer, vagy akár hétezer menedékkérőt, jövőre lehet, hogy már 30 ezret kell befogadnia
Vajon mennyi ideig fogjuk a más vallású emberek millióit elosztani? Mi az Európai Unió terve arra, hogy csökkentse ezt az emberáradatot? - tette fel a kérdést a volt román államfő.  
Romániában Băsescu a leghangosabb ellenzője annak, hogy az ország menekülteket fogadjon be más uniós országoktól a Brüsszel által javasolt kvóta-rendszer alapján.

A volt államfő korábbi nyilatkozatát Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnök demagóg, populista képtelenségnek nevezte és leszögezte:
Románia nem zárhatja le a határokat, hanem a többi uniós országgal partnerséget és szolidaritást vállalva kell hozzájárulnia a menekültválság megoldásához.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.