2015. szeptember 8., kedd

A nyugat-európai sajtó „képmutató előadása”

A Wprost lengyel jobbközép hetilap szerint Magyarországot paradox módon a schengeni előírások végrehajtása miatt bírálja a nyugat-európai sajtó.


Egy „durva, agresszív és rasszista” magyar rendőr Röszkén.
Fotó: Kelemen Zoltán Gergely/MTI
Jaroslaw Gizinski, a lap publicistája szerint a magyar példa azt mutatja a visegrádi országoknak, hogy az EU-ban „nem tartoznak a privilegizáltak közé”.

A „haladó” nyugati sajtó „a nemes Európa maradi régiójának” mutatja be Magyarországot, és ezzel együtt a térség többi államát.

Gizinski egyetért Orbán Viktor Brüsszelben megfogalmazott álláspontjával, miszerint a migrációs válság nem Európa, hanem Németország problémája, felsorolja azokat a Németország részéről tett lépéseket, melyekkel a német kormány egyenesen ösztönözte a közel-keleti migránsokat.

Ezért a szerző „képmutató előadásnak” minősíti a nyugat-európai sajtó Magyarországhoz való hozzáállását, amelynek szerinte az a legnagyobb veszélye, hogy háttérbe szorítja a válság valódi megoldására, a migrációs hullám korlátozására irányuló próbálkozásokat.

És akkor lássuk néhány példában, miről is beszél Gizinski:
  1. A Spiegel Online német hírportál a Magyarországon tartózkodó menedékkérők helyzetéről közölt riportot Magyarországi menekültkáosz: a befogadás kultúrája Guantánamo módra címmel.

    Az írásban kiemelték, hogy a menekültek Magyarországon „elszigetelve élnek és a hideg földön alszanak a szabad ég alatt”. Úgy tűnik, hogy az állam sokaknak még a legszükségesebb ellátást sem tudja megszervezni. Felmerül a kérdés: mindez vajon „szándékosan van így?”

  2. Budapesten: „Németországot akarjuk” címmel közölt riportot a Keleti pályaudvarról a Le Figaro. A francia konzervatív lap szerint a magyar fővárosban a hivatalos szervek helyett magyar önkéntesek látják el a pályaudvarokon táborozó menekülteket.

  3. Az El Mundo című jobboldali spanyol napilap röszkei tudósításában a magyar rendőröket durvának, agresszívnek és rasszistának titulálja.
    A menekülteket Ausztriában, Németországban mosolyogva fogadják a rendőrök, Magyarországon maszkot, kesztyűt viselő, fegyveres egyenruhások várják őket - írja a cikk szerzője.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI