2015. szeptember 3., csütörtök

A magyar helyesírás új szabályai

Rugalmasabb, pontosabb, követhetőbb lett, nyolcezer új szót tartalmaz, de nem hoz jelentősebb változásokat a szabályzatban A magyar helyesírás szabályainak tizenkettedik kiadása.


magyar nyelv, helyesírás, magyar nyelv szabályai, Magyar Tudományos Akadémia, új magyar helyesírás
A magyar helyesírás szabályai, tizenkettedik kiadás. Fotó: Mohai Balázs/MTI
Az új szabálykönyvet csütörtökön mutatták be a Magyar Tudományos Akadémián.

A tizenkettedik kiadás sok ember sok évi munkájának eredménye, melyet nagyrészt társadalmi munkában végeztek. A nyelv szabályait az elmúlt két évszázadban az MTA bizottságai gondozták; az új szabályzat kidolgozása az MTA Magyar Nyelvi Osztályközi Állandó Bizottságának feladata volt.
Nemzeti identitásunk és összetartásunk egyik legerősebb kötőanyaga a magyar nyelv, az akadémia alapítása is annak ápolásához fűződik. (Lovász László, MTA-elnök)
Még ma valamennyi köznevelési intézménynek eljuttatják a szabályzat változásainak gyűjteményét online formában, majd a kötetet is, hogy az oktatók a változásokat mihamarabb beépíthessék a tanításba. A már megjelent tananyagokat nem dolgozzák át, de az új tankönyvek természetesen már az új helyesírás szabályai szerint fognak megjelenni.
A helyesírási szabályzat nem törvény, hanem ajánlás, csakúgy, mint például az illemszabályok. (Prószéky Gábor nyelvész, az MTA Magyar Nyelvi Osztályközi Állandó Bizottságának elnöke)

A mostani szabályzatban nincs jelentős változás, de megengedőbb, pontosabb, követhetőbb.


Voltak olyan szabályok például, amelyek nem módosultak, de nem ártott rögzíteni alkalmazásukat egy újonnan feltűnt szóval is, így például most mindenki számára egyértelmű lesz, hogy nem kell kötőjel a facebookozás szóba

A szabályzat előző kiadása csaknem három évtizeden át szolgálta használóit.


A bizottság 2003-ban látta úgy, hogy már nem elég egyes szavakat elhagyni vagy beilleszteni a szabályzatba, hanem a szabálypontok felülvizsgálatára is szükség van. A szabályzat szövegének megismertetése, az arról szóló konzultáció 2008-ban kezdődött, ennek tapasztalatai nyomán az új változatot 2011 júniusában fogadta el a bizottság. Ezután kezdődött az elvi kérdések megvitatása, majd a következő három évben a szótári rész kidolgozása.

Az új kiadásban törekedtek a fogalmazás pontosítására, javítására, a példaszavak esetében listák közlésére, valamint egyes szabályok alkalmazásának választhatóvá tételére, miközben kikerült néhány, nem a helyesírás körébe tartozó pont, például a postai címzések.

Az ingadozó kiejtésű h végű szavak -val, -vel és -vá, -vé ragos alakjait ezentúl kétféleképpen lehet írni, nem kötelező az elseje, elsejei szóalakok számjegyes írásakor a j-t kiírni, ahogy megengedőbb a szabályzat a három szóból álló, hat szótagnál hosszabb szavak kötőjelezésével és a bizottságok, rendezvények nevének írásával kapcsolatban is.

Nem változott az a szabály, amely szerint a toldalékolás következtében egymás mellé kerülő három azonos mássalhangzó kettőzött betűre egyszerűsödik (például orral), tulajdonnevek esetében azonban már nem lesz érvényesíthető (Mariann-nal, Tallinn-nak, Szerelmes szonett-tel). Tulajdonnevek toldalékolásában a képzőszerű utótagokat (-fajta, -féle, -szerű) nem úgy kell írni, mint a képzőket, hanem úgy, mint az összetételi utótagokat, az ésszerűt felváltja például az észszerű.

A szabályzatot a mindennapi nyelvhasználathoz közelítették.


Így került a szótárba árboc helyett árbóc, biennále helyett biennálé, bura helyett búra vagy samanizmus helyett sámánizmus, ahogy egybeírandó már a nagyratörő vagy a tenyérbemászó.

A szabályzatot nemcsak nyomtatva, hanem az összes lehetséges elektronikus platformon is publikálják és ellátják az összes kényelmi funkcióval; az okostelefonos applikációk szeptember végéig jelennek meg, de az új szabályzat alapján működik már egy tanácsadó portál is.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI