2015. augusztus 4., kedd

Elindultak a gólyák Afrikába

Szokatlanul korán indult meg idén a madárvonulás.


állatvilág, madarak, vándormadarak, gólyák, gólyák vándorlása,
Fehér gólya (Ciconia ciconia). Fotó: Komka Péter/MTI
A GPS-GSM jeladóval ellátott fiatal fehér gólyák közül a Garam névre keresztelt madár már Bulgáriában jár, a napokban pedig más példányok is megkezdték vándorútjukat.

Papp Ferenc, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) programkoordinátora. elmondta, hogy bár sok fészekből még ki sem repültek a késői kelésű fehér gólyafiókák, egyes fiatal madarak már meg is kezdték az őszi vonulást.
A fiatal madarakat Afrika felé az úgynevezett kajtár gólyák vezetik. Azokat a fiatal példányokat hívjuk így, amelyek második, harmadik vagy negyedik évesek, de költésbe még nem kezdtek – mondta a szakember.

Négy fiókát láttak el GPS-GSM adóval


A jeladók segítségével nyomon követhető a gólyák útja Afrikába.


Elsőkén a Nógrád megyei Ipolyvecén jelölték meg a Garam nevű fiókát, amely korán ki is repült, majd július 30-án már megkezdte a vonulást. Előtte a Garam folyó mentén töltött másfél hetet, majd a vonulás első napján a szlovákiai Koszorús falutól Nagykáta külterületéig repült csapatával, 175 kilométert megtéve. A madár innen a Bánáton keresztül folytatta útját, pillanatnyilag az Al-Duna mellett, Bulgáriában van.

A Cseresznye nevű fehér gólya augusztus 3-án indult el dél felé. Ez a madár Mór város egyetlen gólyafészkében bújt ki a tojásból. A madár első vonulási napján 90 kilométert tett meg, a Sárvíz-völgyét követve jutott el a Duna mellé, Solt térségében állt meg – közölte a programkoordinátor.

A másik két jeladós fiatal madár, Bátony és Rimóc egyelőre a fészek közelében tartózkodik, de mind többet kóborolnak, valószínűleg rövidesen ők is útra kelnek.
Az idei, száraz periódusokkal teli év nem kedvez a gólyáknak, így hamarosan minden, már felkészült fiatal nekivág a nagy útnak - fogalmazott Papp Ferenc.
A fehér gólyák — más nagy testű madarakhoz hasonlóan — nem vállalkoznak a Földközi-tenger átrepülésére. A németországi Weser folyótól keletre fészkelők a Boszporusz környékén gyülekeznek, itt hagyják el Európát, majd Anatóliát keresztezve, a Közel-Kelet partvidékét követve érik el a Nílus-völgyét. Innen dél felé folytatják útjukat: a jeladóknak köszönhetően az elmúlt két évben bebizonyosodott, hogy a madarak egy része a Száhel-övezetben telel, Szudánban és a Csád-tó vidékén.

A Dél-Afrikáig vezető útvonalakat és a telelőterületeket már több mint száz éve ismerik a kutatók.

A jeladós madarak vonulási útvonalai ITT követhetők.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI