2015. augusztus 14., péntek

Tűz ütött ki a székelyföldi Békás-szoros — Nagyhagymás Nemzeti Parkban

A lángok csütörtök délután csaptak fel az 1796 méter magas Nagyhagymás csúcs alatti gyepes területen; a tűz egy nehezen megközelíthető helyen ütött ki.


Békás-szoros—Nagyhagymás Nemzeti Park, Békás-szoros, tűz, erdőtűz, Székelyföld,
Képünk illusztráció. Forrás: pixabay
Feltehetőleg a csúcsról ledobott cigaretta gyújtotta meg a száraz növényzetet.

Az erdő is kezdett égni, de a nemzeti park felügyelőinek néhány fa kivágásával és árok ásásával sikerült megakadályozniuk a lángok továbbterjedését a szomszédos fenyőerdőre.
Sziklapárkányokon égett a talaj és az aljnövényzet. A tüzet sikerült megállítani, de teljesen eloltani a terepviszonyok miatt nem lehet. Ezért ott kell őrködni vizes bödönökkel mindaddig, amíg eső lesz - nyilatkozta Hegyi Barna a nemzeti park igazgatója.
Hegyi szerint mintegy egyharmad hektáros területen pusztult el a növényzet. Azt még nem tudják, hogy a nemzeti park védett növényállománya milyen mértékben károsodott.
A sziklák, kövek között száraz gyökerek vannak, a gyep és a talaj is porszáraz, és úgy ég, mint a puskapor - magyarázta az igazgató.
A terepjárókkal körülbelül egy kilométerre tudják megközelíteni a helyszínt, onnan csak bödönökben, háton tudják felszállítani a tűzoltáshoz szükséges vizet. Jelenleg az érintett közbirtokosság önkéntesei és a katasztrófavédelem tűzoltói vannak a helyszínen, éjjelre a nemzeti park alkalmazottai váltják őket.
A 657 négyzetkilométeres Békás-szoros—Nagyhagymás Nemzeti Park Székelyföld egyetlen nemzeti parkja. Területe nagy része Hargita megyéhez, kisebb része Neamț megyéhez tartozik. A nemzeti park területét nagyobbrészt lucfenyőerdők borítják, de elegyes állományú erdők, szubalpesi legelők és kaszálók, valamint fajgazdag, ritka és bennszülött növényfajokkal borított mészkősziklák is találhatók a védett területen.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI