2015. augusztus 6., csütörtök

Tisztítják Mátyás kolozsvári szobrát

A múlt héten festékkel leöntött Mátyás-szoborcsoport letakarítását csütörtökön kezdték meg. A tisztításhoz a restaurátorok szemcseszórásos technológiát alkalmaznak.


Fadrusz János, Kolozsvár, Mátyás király, Mátyás-szoborcsoport, műemlékgyalázás
A festék nemcsak a talapzatot, hanem a bronz szobrot is érte. Fotó: Gazda Árpád/MTI
Az eljárás során levegő, víz és üvegszemcsék keverékének a nagy nyomású nyalábjával távolítják el a kő talapzat festékkel leöntött felső rétegét.

Nagy Benjámin restaurátor az MTI-nek elmondta, a bronzról csak a védőréteggel együtt tudták eltávolítani a festéket, így új bevonatot kell rávinni a károsodott részekre. A szakember szerint a tisztítási művelet több napig fog tartani.

Fadrusz János, Kolozsvár, Mátyás király, Mátyás-szoborcsoport, műemlékgyalázás
A szoborcsoport kő talapzatára öntött barna festéket szemcseszórásos technológiával távolítják el. Fotó: Gazda Árpád/MTI
Az  önkormányzat 4500 lejt költ a mostani azonnali beavatkozásra, azonban a költségvetés-kiegészítésből további 70 ezer lejt szán arra, hogy a szoborcsoportra és a más értékes műemlékekre graffiti elleni bevonat kerüljön, amely könnyen eltávolíthatóvá teszi az esetleges újabb festékréteget.

A Mátyás-szoborcsoportot múlt héten, vélhetően szerdára virradóan öntötték le ismeretlenek barna festékkel. A rendőrségnek egyelőre nem sikerült megtalálnia a tetteseket.

Fadrusz János alkotását 2010 és 2011 között restaurálták a magyar és a román állam támogatásával. A szobrot kétszer rongálták meg 2013-ban, akkor letörték az egyik bronzzászló rúdját, majd Mátyás király bal sarkantyúját görbítették meg.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI