2015. augusztus 11., kedd

Szerda éjjel hullócsillag-zápor lesz

Különösen látványosnak ígérkezik idén a Perseidák nevű meteorraj szokásos augusztus 12-13-i csúcsaktivitása.


augusztusi csillaghullás, hullócsillag, meteorit, üstökös, Perseida-maximum, perseidák,
Perseida-maximum: az év egyik legizgalmasabb csillagászati eseménye. Fotó: Komka Péter/MTI
Derült idő esetén szerdán este 21 és 24 óra között a hullócsillagok szerelmesei rendkívüli jelenséget figyelhetnek meg.

A Föld 110 ezer km/h sebességgel áthalad a naprendszernek azon térrészébe, ahol a Swift-Tuttle nevű üstökös beszennyezte porával a térrészt. A porszemeket ütközéskor a Föld felsöpri magával, és a földi légkörben ezek felizzanak, majd fénylő csíkokként látszanak.

A legnagyobb aktivitás este tíz óra után, különösen éjfél tájban és az éjszaka második felében várható. Ekkor 2-3 percenként fél-egy másodpercig feltűnő fénycsíkokat lehet majd látni.

augusztusi csillaghullás, hullócsillag, meteorit, Perseida-maximum, perseidák, üstökös,
Meteorraj a Balaton felett. Fotó: Sóki Tamás/MTI
A meteorok megfigyeléséhez nincs szükség távcsőre, szabad szemmel óránként akár 90-100 hullócsillagot is láthatunk. Egyetlen „kellékre” van szükség csupán: sötét égboltra. Ezért ha tehetjük, keressünk a megfigyeléshez városi fényektől távoli helyszínt. Amennyiben csak városból van módunk megfigyelést végezni, közvetlen fényektől takart helyszínt válasszunk.

Szent Lőrinc könnyei


A Perseidák az egyik legismertebb, fényes meteorokat és sűrű hullást produkáló meteorraj, amely sok apró porszemcséből áll, ezek a földi légkörben felhevülnek és elégnek, a földfelszínt nem érik el.

A Perseidákat Szent Lőrinc könnyeinek is nevezik, a rómaiak által halálra kínzott ókeresztény mártír után, akinek ünnepnapját augusztus 10-én tartja az egyház.