2015. augusztus 17., hétfő

Román liberálisok: a román–magyar kapcsolatok megromlásának felelőssége Pontát terheli

Az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt szerint a román kormányfő hatalomra kerülése óta romlott meg Románia és Magyarország viszonya.


magyar-román kapcsolatok, diplomácia, Magyarország, Románia, Victor Ponta, Nemzeti Liberális Párt,
Fotó: Bogdan Cristel/Reuters
A két ország közötti diplomáciai válságot Ponta „etno-populista” politikája váltotta ki.
Románia és Magyarország kölcsönös tiszteleten alapuló pragmatikus, baráti kapcsolatokra ítéltetett, függetlenül attól, ki van hatalmon Bukarestben vagy Budapesten - olvasható a NLP főtitkára, Radu Carp által aláírt közleményben.

Az ellenzéki párt szerint Ponta Románia érdekei ellen cselekszik, amikor nacionalista és populista szólamokat hangoztat.

A NLP határozottan elutasítja az etnikai alapú autonómiát, de... 
... támogatja az ország egészében egyformán alkalmazott közigazgatási decentralizációt. 
A Szociáldemokrata Párt képtelen volt egy ilyen reformra, és kudarca miatt most a nemzeti kisebbségeket, Magyarország nagykövetét vagy Orbán Viktort hibáztatja, a kormányfő etno-populista dühének függvényében - fogalmazott közleményében a NLP.
Az ellenzéki párt szerint azért nincs szélsőséges párt Romániában, mert senki sem tud rivalizálni az SZDP-vel, amikor a nacionalizmusról és populizmusról van szó.

Románia és Magyarország között egy hete robbant ki diplomáciai vita, azt követően, hogy Zákonyi Botond, Magyarország bukaresti nagykövete a România Liberă napilapnak adott interjúban egyebek között arról beszélt, hogy a kétoldalú kapcsolatok azért döcögnek, mert román részről nem létezik „elegendő jóindulat”

Az interjú miatt múlt hétfőn bekérették a román külügyminisztériumba Magyarország bukaresti nagykövetségének a képviselőjét, Victor Ponta pedig egy hétfő esti élő televíziós adásban kijelentette:
A magyar kormány provokálja Romániát.
Pénteken egy másik interjúban Ponta azt mondta:
Magyarország bukaresti nagykövete túlzásba vitte az arcátlanságot.

Reagált Ponta - ismét előhúzta a „magyar kártyát”


Ponta hétfőn közösségi oldalán azt írta: a közleményből kiderült, hogy a NLP egyetért a bukaresti magyar nagykövet és a magyar hatóságok nyilatkozataival, amiből az is látszik, mi vár Romániára a jövőben, ha a NLP hatalomra kerül.

Ponta szerint az ellenzéki közleményre két lehetséges magyarázat van:
  1. „parancsot kapott a megírására az Európai Néppárttól” (amelynek tagja), és akkor „csak a PNL szolgalelkűségét” mutatja,
  2. a NLP „bármilyen kompromisszumra képes”, csak hogy hatalomra jusson, ami szerinte azt jelzi, hogy a NLP „az utóbbi 25 évben látottaknál nagyobb aljasságra is képes”.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI