2015. augusztus 2., vasárnap

Régi hagyományt élesztettek fel Torockón

Annák napja Torockó községben címmel három napos ünnepséget szervezett a hétvégén a Fehér megyei település polgármesteri hivatala.


Erdély, hagyományok, kult, magyarság, Torockó, Anna-nap, Anna-bál, kultúra,
Helyi és torockószentgyörgyi iskolások néptánc előadása. Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI
Az előző években július végén a falunapokat szokták tartani, de két évvel ezelőtt megszületett az a gondolat, hogy a régi hagyományok közül frissítsenek fel valamit és azt kössék a falunapokhoz.

Így született az ötlet, hogy Anna-napi bált szervezzenek. Ezek a bálok régen a helyi művelődési otthonban zajlottak, most utcabál formájában szervezték meg.

A torockói Annák napja zsíroskenyér-partival, tábortűzzel és gitáresttel kezdődött pénteken este a torockószentgyörgyi Ilona-vár lábánál, majd szombaton a torockói Vajornál folytatódott ünnepi műsorral, amelynek keretében fellépett többek között a Maros Művészegyüttes, a helyi fúvós és citera zenekar, a vegyeskórus, a néptánccsoport, a szentmihályi vegyeskórus, a Magyarlapádi Pirospántlikás Népi Együttes és Béres Balázs illuzionista.

Erdély, hagyományok, kult, magyarság, Torockó, Anna-nap, Anna-bál, kultúra,
A modern és hagyományos találkozása a Székelykő lábánál. Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI 
Vasárnap a torockói unitárius templomban ünnepi istentisztelet tartottak, majd a kultúrotthon udvarán tordai pecsenyét sütöttek. 

Torockónak nyolc testvértelepülése van, Magyarországról közel 500 vendég érkezett. A településen mintegy 60 panzió működik, ezek mind megteltek.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI