2015. augusztus 11., kedd

Ponta ismét nekiesett a „rossz Viktor” Magyarországának

A román miniszterelnök szerint Magyarország provokálja Romániát, miközben az európai országok és az Egyesült Államok részéről „rendszeres bírálatoknak” van kitéve.


autonómia, Magyarország, magyarság, Orbán Viktor, román-magyar kapcsolat, Románia, Székelyföld, Victor Ponta, Zákonyi Botond,
Victor Ponta — Orbán Viktor tusványosi beszédére sem éppen elegáns szavakkal reagált. Fotó: Mihai Dumbrăveanu/Mediafax
Ponta a România TV hírtelevíziónak adott interjúban reagált azokra a kijelentésekre, amelyeket Zákonyi Botond, Magyarország bukaresti nagykövete tett a România Liberă napilapban hétfőn közölt interjúban.
Azt hiszem, hogy a magyar kormány — a nagykövet ugyanis a kormány játékát űzi — erősen próbál provokálni bennünket. Őket jelenleg egész Európa és Amerika is bírálja az antiszemitizmusukért, a revizionizmusukért, az oroszbarátságukért, a bevándorlók ellen épített kerítésért, és akkor arra tesznek kísérletet, hogy Romániát is belerángassák a botrányba - jelentette ki Victor Ponta. 
Hozzátette: nem kíván bekapcsolódni ebbe a játékba, és azt akarja, hogy a magyar kormány feleljen azért, amit tesz.
Örvendek annak, hogy a magyarok Romániába jönnek élelmiszert vásárolni, és nyugati cégek, amelyek korábban Magyarországon működtettek gyárakat, most ezeket Romániába költöztetik. Én elégedett vagyok ezzel. (…) Nem hagyom magam provokálni - jelentette ki Ponta.
A miniszterelnök azt is megemlítette, hogy szerinte a magyarok azért járnak Romániába élelmiszert vásárolni, mert kormánya júniusban 24 százalékról 9 százalékra csökkentette az élelmiszerek áfáját.
Magyarországon 27 százalékos az élelmiszerek áfája. Igen, hozzánk jönnek vásárolni. Ezért idegesek amiatt, hogy nem nyitunk elég utat a két ország között - jelentette ki.

Szabadságra menet
megszólalt a követ


Zákonyi Botond nagykövet a România Liberă bukaresti napilapnak adott interjúban egyebek között arról beszélt, hogy a kétoldalú kapcsolatok alakulása az infrastrukturális együttműködésektől is függ, de ezen a téren nem létezik „elegendő jóindulat” a román fél részéről.

Példaként említette, hogy a Szeged-Arad gázvezetéken még mindig csak Magyarország felől lehet gázt szállítani Románia felé, és hogy a határon áthaladó tíz út összekapcsolása késik a román fél miatt.

Zákonyi azt is sérelmezte, hogy Ponta többször bírálta Orbán Viktor miniszterelnököt, akit folyamatosan nacionalistának és Európa-ellenesnek tüntetett fel:

Ponta a baloldali, európai, „jóságos Victor” szerepét akarja eljátszani Európában a „rossz Viktorral” szemben - magyarázta a nagykövet.


A nagykövet kijelentései miatt hétfőn bekérették a román külügyminisztériumhoz Nagy Károly Zoltánt, Magyarország bukaresti nagykövetségének az első beosztottját, aki a szabadságát töltő Zákonyi Botondot helyettesíti.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI