2015. augusztus 5., szerda

Politikai mutánsból királycsináló

A választások óta megháromszorozta parlamenti súlyát Gabriel Oprea román miniszterelnök-helyettes zsebpártja.


UNPR, Gabriel Oprea, Románia, Dan Diaconescu, parlamenti migráció,

A Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR) a „parlamenti migráció” legnagyobb nyertese.

A román parlamentre jellemző, hogy a honatyák pillanatnyi érdekeik alapján frakciót váltanak.

Az UNPR a 2012-es választásokon a Szociálliberális Szövetség (USL) részeként mindössze 15 parlamenti — 5 szenátori és 10 képviselői — mandátumot szerzett. Mára azonban 55 törvényhozóval — 15 szenátorral és 40 képviselővel — rendelkezik. Sokan arra számítanak, hogy Victor Ponta miniszterelnök lemondása esetén az UNPR faképnél hagyja a baloldalt, és a jobbközép Nemzeti Liberális Pártot segíti kormányra.

A korrupciógyanúba keveredett Ponta júliusban lemondott az SZDP elnökségéről, a bukaresti elemzők többsége pedig úgy véli, hogy még az év vége előtt a miniszterelnöki tisztségtől is kénytelen lesz megválni.

Oprea pártja főleg a populista Dan Diaconescu Néppárt (PPDD) frakciójából csábított át törvényhozókat.


UNPR, Gabriel Oprea, Románia, Dan Diaconescu, parlamenti migráció,
Gabriel „nemzeti érdek” Oprea. Forrás: Digi24
A PPDD-t megalapító és saját magáról elnevező médiamágnás Diaconescu most már zsarolásért kiszabott börtönbüntetését tölti, de népszerűsége csúcsán, a 2012-es parlamenti választásokon, a voksok 14 százalékát szerezte meg pártja számára, 47 képviselőt és 21 szenátort juttatva mandátumhoz. A román sajtó tudni véli, hogy Diaconescu pénzért árusította a PPDD-jelöltséget. Vasárnap a PPDD maradéka beolvadt az UNPR-be.

Ki a király?


Szerdán a România Liberă jobboldali lap „Egy politikai mutáns lett a királycsináló Romániában” címmel közölt elemzést arról, hogyan vált a harmadik legfontosabb erővé a román politikában egy olyan párt, amely még egyszer sem szerzett legitimitást a választásokon, mivel mindig az SZDP jóvoltából jutott parlamenti képviselethez.
Gabriel Oprea
2003-ig a román hadsereg hivatásos tisztje volt, politikai karrierjét pedig az SZDP-ben kezdte, amelynek színeiben 2004-ben és 2008-ban parlamenti képviselővé választották. 
2010-ben alapította meg saját pártját, éppen azokból a volt SZDP-tagokból, akik hajlandók voltak — az akkori államfő, Traian Băsescu nyomására — egy jobboldali kormánynak bizalmat szavazni. Amikor 2012-ben megváltozott a „politikai migráció” iránya, akkor az UNPR megint az SZDP-vel lépett szövetségre. 
Oprea 2008 óta — jobb- és baloldali kormányok idején is — több ízben állt a belügyminisztérium, illetve a védelmi tárca élén, nehezen behatárolható ideológiájú pártja pedig mindig a „nemzeti érdekre” hivatkozva sorol a feljövőben lévő politikai oldal mellé.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI