2015. augusztus 11., kedd

Nyílt sisakos magyar-román diplomáciai csörte

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára kedden hivatalába kérette Victor Micula román nagykövetet.


diplomácia, román-magyar kapcsolat, Magyarország, Románia, Victor Ponta,
Diplomáciai sakkjátszma: most a magyar külügy lépett, bekérették a román nagykövetet
Az államtitkár magyarázatot kért Victor Ponta egyes hétfőn a România TV esti adásában elhangzott kijelentéseire, amelyekkel „Magyarországot elfogadhatatlan vádakkal illette”.

Ezen vádak azt mutatják, hogy „a román kormányfő újfent magyarellenes agitációval kívánja elfedni azt a belpolitikai válságot, amelyet kormánya tagjainak sorozatos vád alá helyezése és elítélése okoz”- fogalmaztak.
A Magyarországgal szembeni román kormányzati kirohanások már komolyan hátráltatják a magyar-román kétoldalú kapcsolatok és a jószomszédi viszony fejlesztését. Ennek alapján a magyar kormány kéri, hogy a román állami vezetők a jövőben tartózkodjanak a hasonló nyilatkozatoktól - áll a KKM közleményben.
Ponta hétfőn úgy nyilatkozott, hogy Magyarország provokálja Romániát. A román kormányfő ezzel azokra a kijelentésekre reagált, amelyeket Zákonyi Botond, Magyarország bukaresti nagykövete tett a România Liberă napilapban hétfőn közölt interjúban.

Zákonyi korábban egyebek között arról beszélt, hogy a kétoldalú kapcsolatok alakulása az infrastrukturális együttműködésektől is függ, de ezen a téren nem létezik "elegendő jóindulat" a román fél részéről. Példaként említette, hogy a Szeged-Arad gázvezetéken még mindig csak Magyarország felől lehet gázt szállítani Románia felé, és hogy a határon áthaladó tíz út összekapcsolása késik Románia miatt.

A nagykövet kijelentései miatt hétfőn bekérették a román külügyminisztériumhoz Nagy Károly Zoltánt, Magyarország bukaresti nagykövetségének első beosztottját, aki a szabadságát töltő Zákonyi Botondot helyettesíti.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI