2015. augusztus 18., kedd

Nyakig úszik a korrupcióban a korrupcióellenes főfelügyelő

Korrupció gyanújával vették őrizetbe a román rendőrség Prahova megyei korrupcióellenes részlegének főfelügyelőjét és két másik rendőri vezetőt - közölte kedden a DNA.


Adrian Rădulescu, Constantin Ispas, Emanuel Saghel, Románia, korrupció, DNA, rendőrség, bűncselekmény, Prahova megye,
Házkutatást tartottak a gyanúsított rendőrfőnököknél. Fotó: Cristian Sterian/Mediafax
A megyei rendőrség korrupcióellenes részlegének vezetőjét kenőpénz elfogadásával, befolyással való üzérkedéssel, hivatali titkok kiadásával, pénzmosással és hatalommal való visszaéléssel gyanúsítja az ügyészség.

A DNA honlapján közölt információk arra utalnak, hogy Constantin Ispas illegális tevékenységét a részleg egy másik vezetője, az időközben Prahova megyei rendőrfőnök-helyettessé kinevezett Adrian Rădulescu, illetve a szervezett bűnözés elleni osztály egyik nyomozója, Emanuel Saghel is segítette.

Jóindulatú


Ispas állítólag „védelmi pénzt” szedett több cégtől, amelyeket azzal fenyegetett meg, hogy adóhatósági vagy környezetvédelmi ellenőröket küld a nyakukra. A DNA szerint Ispas „jóindulatát” egyebek mellett jelentős mennyiségű üzemanyaggal, építőanyaggal és bulgáriai nyaralással vásárolták meg.

Túlbuzgó


A gyanú szerint Ispas egykori beosztottja, Rădulescu segítségével hurcolta meg azokat a rendőröket, akik testvérének, illetve fiának törvénytelen üzelmeire próbáltak fényt deríteni. A zsarolással kieszközölt hamis feljelentések alapján bűnvádi eljárást indítottak a „túlbuzgó” kollégák ellen, hogy jobb belátásra bírják őket - állítja a DNA.

Kellemetlenkedő


A vádhatóság Saghelt is hasonló zsarolási akciókban, egyebek között „kellemetlenkedő” újságírók elhallgattatásában való részvétellel gyanúsítja. A DNA szerint Saghel úgy szerzett meccsenként 5-30 ingyenjegyet a helyi futballcsapat hazai mérkőzéseire - az elfogyasztott italokat is beleértve - a Petrolul stadion páholyába, hogy bizalmas információkat szolgáltatott a klub tulajdonosainak az ellenük zajló eljárásokról és a várható házkutatásokról.

A DNA a korrupcióval gyanúsított Prahova megyei rendőri vezetők előzetes letartóztatását kérte a bíróságtól.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI