2015. augusztus 14., péntek

Magyar szemmel a Kárpát-medencében

Különleges fotókiállításon mutatja be a külhoni magyarság életét, hagyományait és szokásait, ünnepeit és hétköznapjait a Kolozsvári Magyar Napokon a közmédia.


fotókiállítás, magyarság, kultúra, MTI, magyar közmédia, Kolozsvári Magyar Napok, hagyományok, fotókiállítás, magyarság, kultúra, MTI, magyar közmédia, Kolozsvári Magyar Napok, hagyományok, Erdély, Felvidék, Kárpátalja, Csíksomlyó
Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI
Az MTI fotóriportereinek külön ez alkalomra készített felvételeit Magyar szemmel a Kárpát-medencében címmel láthatja a nagyközönség augusztus 17. és 23. között az erdélyi városban.

Tavaly a Magyar Sajtófotó Pályázaton díjnyertes fotókat vitték el Kolozsvárra, idén kifejezetten a Kolozsvári Magyar Napokra készülő kiállítással lepik meg a közönséget.
A tárlatra április óta készülünk. Az elmúlt hónapokban megszületett fényképeinkkel a nemzeti összetartozás jegyében az anyaországon kívüli magyarság életét, mindennapjait, ünnepi pillanatait és környezetét próbáljuk bemutatni úgy, ahogy mi látjuk - mondta Cseke Csilla, az MTI fotókiadásáért felelős vezető szerkesztője, a tárlat kurátora.

A kiállításra az MTI magyarországi fotóriporterei mellett határon túli fotósok is készítettek képeket.


A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem stúdiótermében hétfőn nyíló kiállításon 74 képet láthatnak az érdeklődők. A helyszínek szerint rendezett fotókat a térben festőállványokra helyezik el, így a látogatók „bejárhatják” a határon túli magyar területeket.

A kiindulási pontot a hagyományok jelentették, egy olyan tematikus sorozat formájában, amely a határon túli magyar területek egy-egy népviseletét portrékon keresztül ismerteti meg a látogatókkal. Ezen a közös ponton túl azonban minden területet más szemszögből, más témán keresztül mutatnak be a fotóriporterek.
A nemzetközi sajtóban is népszerű, éjszakai felvételeiről ismert salgótarjáni fotóriporterünk, Komka Péter a felvidéki várakról készített lenyűgöző felvételeket. 
Balázs Attila Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei tudósítónk, akit az idén André Kertész Nagydíjjal is kitüntettek, művészi fotókon örökítette meg a salánki kádárok munkáját, míg Ungváron készült képriportja segítségével a közönség a kárpátaljai fiatalság életébe nyerhet bepillantást a quadon szelfiző lánytól a biliárdozó fiatalokon keresztül egy koncerten bulizókig - sorolta a fotószerkesztőség vezetője.
Erdélyből — például a torockói Duna-napról és a csíksomlyói búcsúrólCzeglédi Zsolt, Koszticsák Szilárd és Máthé Zoltán hoztak remek fényképeket. A Bukarestben élő Baranyi Ildikó Marosvásárhelyről, Nagyszebenről, Temesvárról és Kolozsvárról drónnal készített lélegzetelállító légi felvételeket.

Három erdélyi fotográfus — Haáz Sándor, Kátai Edit és Veres Nándor — egy-egy képe a helyi mindennapokba enged különleges bepillantást.

Vajdasági riporterünk Csantavéren fotózott a Durindó és Gyöngyösbokréta fesztiválokon, a magyar népzenei együttesek, néptánccsoportok és szólisták legnagyobb és legjelentősebb hagyományápoló és hagyományőrző szemléin - hívta fel a figyelmet Molnár Edvárd munkáira Cseke Csilla.
Őrvidéken a számos díjjal elismert Kovács Tamás készített több képsorozatot, Szlovéniában pedig Varga György a dobronaki helytörténeti gyűjteménynek otthont adó Dobronoki György-házban készített a hetési népviseletet bemutató fotót.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI