2015. augusztus 20., csütörtök

Ilyen volt az ünnepi zászlófelvonás

A Himnusz hangjaira, katonai tiszteletadás mellett felvonták Magyarország nemzeti lobogóját az augusztus 20-i állami ünnepen a Parlament előtti Kossuth Lajos téren csütörtök reggel.


augusztus 20, zászlófelvonás, Magyarország, Szent István,
A díszőrség tagjai hozzák a nemzeti lobogót. Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI
Az ünnepségen részt vett Áder János köztársasági elnök, Kövér László, az Országgyűlés elnöke, a kormány több tagja, valamint közéleti személyiségek, a diplomáciai testület tagjai és katonai attasék.


A lobogó felvonása után a honvédtisztjelöltek letették a katonai esküt.


augusztus 20, Magyarország, Szent István, zászlófelvonás, tisztavatás, eskütétel
Eskütétel a tisztavatáson. Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI
Az idén 94 honvédtisztjelölt tette le katonai esküjét. Ennek részeként, folytatva a 2011-ben újraindított ludovikás hagyományt, fogadalmukat kardrántással, „A hazáért mindhalálig!” felkiáltással erősítették meg.

A haza mindenek előtt


Áder János államfő szerint „a haza minden előtt” fundamentumot előtérbe helyezve, közösen kell megteremteni a polgári demokráciánk új, 21. századi biztonságát.


augusztus 20, zászlófelvonás, Magyarország, Szent István, Áder János
Áder János. Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI
Biztonságunk megteremtése ránk vár, hazánk valamennyi polgárára – hangsúlyozta a köztársasági elnök a honvédtisztek augusztus 20-ai, ünnepélyes avatásán elmondott beszédében, kiemelve: „világunk egyre kevésbé hasonlít régi, megszokott önmagára”.
Tíz évvel ezelőtt senki sem gondolta volna, hogy egy évtizeden belül visszatér a hidegháború veszélye Európába, hogy recsegni-ropogni kezd az euróövezet, hogy olyan népvándorlás indul, amelynek következményeként Magyarország határait is százezrével ostromolják a bevándorlók – mutatott rá Áder János.
augusztus 20, zászlófelvonás, Magyarország, Szent István,
A díszőrség tagjai hozzák a nemzeti lobogót. Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

augusztus 20, zászlófelvonás, Magyarország, Szent István,
Felvonják a nemzeti lobogót. Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI
augusztus 20, zászlófelvonás, Magyarország, Szent István,
A Himnusz hangjaira felvonják Magyarország lobogóját. Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI
A központi programok között idén is lesz parlamenti nyílt nap, Magyar ízek utcája, a Várkert Bazárnál pedig egész nap családi programokkal és koncertekkel várják az érdeklődőket. A szokásokhoz híven aratómenetet tartanak, megrendezik a Szent Jobb-körmenetet és az ünnepi programokat tűzijáték zárja a fővárosban.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI