2015. augusztus 1., szombat

Halálos növény tenyészik a Hargitán

Veszélyes növények nőnek a szunnyadó vulkánon az erdélyi Szent Anna-tó és a Mohos-tőzegláp környékén.


Tőzegrozmaring. Forrás: Gyurgyalagok — Ilyen a természetünk
A székelyföldi Csomád-hegység a Kárpát-medence legfiatalabb vulkánja, amelynek kamrájában ma is izzik a magma.

A mélyben szunnyadó erők páratlan szépségűre formálták a vidéket, egyedi növény- és állatvilággal.


A Déli-Hargitához sorolt Csomád egyik, 80 hektáros kráterében a szigorúan védett Mohos-tőzegláp fekszik. Csak itt fordul elő Erdélyben a rovarokkal táplálkozó kereklevelű harmatfű (Drosera rotundifolia), de él itt egy egykori „hidegháborús fegyver” is, a tőzegrozmaring (Andromeda polifolia). A növényből erős méreg vonható ki, tízszer veszélyesebb, mint a nadragulyáé.

Tarnóczi László és Kerezsi László természetvédelmi őr a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában elmondták, a KGB is használta ezt a szert, például esernyő végébe applikált tűbe helyezve.
Akit egy ilyen esernyővel lábon szúrtak, infarktust kapott és meghalt.
A hegység másik kráterében a Szent Anna-tó alakult ki mintegy 30 ezer évvel ezelőtt, a környéken folyó erős vulkáni tevékenység következtében. A tó a láva és a víz találkozása nyomán bekövetkező robbanás nyomán keletkezett.

A két szakember szerint, ha Közép-Európában a jövőben vulkánkitörés lesz, akkor leghamarabb a Csomádon lehetséges, mert a kráterei még nagyon fiatal képződmények.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: Kossuth Rádió