2015. augusztus 12., szerda

Ezt nem nyeli le Orbánéktól Ponta

Folytatódik az adok-kapok a magyar–román konfliktusban: a román miniszterelnök egy Facebook-bejegyzésben kommentálta a hétfőn fellángolt diplomáciai vitát.


magyar-román kapcsolatok, Victor Ponta, Orbán Viktor, Magyarország, Románia, diplomácia, Zákonyi Botond,
Ponta nem nézi jó szemmel Orbánék túlkapásait. Fotó: Octav Ganea/Mediafax
Ponta szerint kormánya nem tűrheti a végtelenségig Magyarország bukaresti nagykövetének és más, Romániába látogató magyar hivatalosságoknak a „kisiklásait”.
Nem akarok a budapesti provokációk csapdájába esni, de a román kormány nem tolerálhatja a végtelenségig Magyarország bukaresti nagykövetnek és más, Romániába látogató magyar hivatalosságoknak a kisiklásait - közölte a miniszterelnök. 
Ponta szerint a román külügyminisztérium hétfői álláspontja rendkívül kiegyensúlyozott volt, és megfelelt az európai normáknak és gyakorlatnak.
Tisztelem Magyarországot és a magyar népet, de nem kell jóváhagyást kapnom Budapestről ahhoz, hogy véleményt nyilvánítsak az országomat érintő kérdésekről. 
Egyes román politikusoktól eltérően engem nem kényszerítenek az Európai Néppárt vezetői arra, hogy behunyjam a szemem, és alázatosan lenyeljem a diplomáciai szabályok és a két ország közötti tisztelet talajáról elrugaszkodott kijelentéseket - mondta Ponta.
Közben a román külügyminisztérium tagadta, hogy a budapesti Külügyminisztériumba kérették volna Victor Miculát Románia budapesti nagykövetét
Pontosítjuk, hogy a magyar Külügyminisztériumban sorra került meghallgatás, amelyen Victor Micula nagykövetet Magyar Levente államtitkár fogadta, a román fél kérésére történt, és nem a magyar Külügyminisztérium általi bekéretésre - közölte a román külügyminisztérium.
A román külügyi tárca szerint a budapesti nagykövet ugyanazokat az üzeneteket továbbította, amelyeket hétfőn Bukarestben is közöltek a magyar nagykövetség képviselőjével.

Mi ez a nagy felbolydulás?


Románia és Magyarország között hétfőn robbant ki diplomáciai vita, azt követően, hogy Zákonyi Botond, Magyarország bukaresti nagykövete egy bukaresti napilapnak adott interjút.

Az infrastrukturális együttműködésekben nincs meg az elegendő jóindulat a román fél részéről.


Ez volt az a mondat, amellyel hétfőn elindult az utóbbi napok diplomáciai adok-kapokja Magyarország és Románia között.

Zákonyi példaként említette:
  • a Szeged-Arad gázvezetéken még mindig csak Magyarország felől lehet gázt szállítani Románia felé, 
  • a határon áthaladó tíz út összekapcsolása Románia miatt késik.

Diplomáciai sakkjátszma


Hétfő: az interjú kapcsán bekérették a román Külügyminisztériumba Magyarország bukaresti nagykövetségének a képviselőjét, Ponta pedig egy hétfő esti élő televíziós adásban kijelentette:

A magyar kormány provokálja Romániát.

Kedd: a magyar külügy bekérette Románia budapesti nagykövetét, a minisztériumban közölték vele, hogy a Magyarországgal szembeni „román kormányzati kirohanások” már komolyan hátráltatják a magyar-román kétoldalú kapcsolatok és a jószomszédi viszony fejlesztését.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI