2015. augusztus 16., vasárnap

Csaba királyfi — Bemutatták a rockoperát

G. Nagy Ilián székely nemzeti operáját a csíksomlyói hegynyeregben mutatták be szombaton, augusztus 15-én, Nagyboldogasszony ünnepén.


Csaba királyfi, G. Nagy Ilián, Székelyföld, Csíksomlyó, Hármashalom-oltár,
Hét éve nem volt ilyen jellegű bemutató a csíksomlyói hegynyeregben.
Fotó: Haáz Sándor/MTI
Az esősre fordult idő ellenére tízezrek vettek részt szombat este a díszbemutatón.

A Csaba királyfi szövegkönyvét, verseit és zenéjét G. Nagy Ilián szerezte, Bene Zoltán hangszerelte. 

A határokon átnyúló összefogással megvalósult operában a rock elemei mellett a klasszikus opera elemei is jelen vannak, de felismerhetők benne ujgur, székelyföldi és csángó dallamrészletek is.

Az opera felidézi Csaba királyfi alakját, azt, hogy miért kellett elmenekülnie a Kárpát-medencéből, miként várták vissza a székelyek, és hogyan teljesedik be az öröksége.

Csaba királyfi, G. Nagy Ilián, Székelyföld, Csíksomlyó, Hármashalom-oltár,
Egy jelenet a Csaba királyfi rockopera bemutatóján a csíksomlyói nyeregben. Középen a címszerepet alakító Ráduly Botond Manó. Fotó: Haáz Sándor/MTI
Korábban nem született egész estés színpadi mű Csaba királyfiról; a mondavilágban megőrzött és a székely himnuszban is megénekelt királyfiról homályosak az ismeretek mind Magyarországon, mind Székelyföldön.
Azt szeretném felmutatni ezzel a művel, hogy itt olyan nép él, amely nagyon büszke lehet a saját múltjára, kultúrájára. (G. Nagy Ilián)
A nagyszabású előadás több csíkszeredai és székelyföldi zenész, énekes közreműködésével valósult meg: Csaba királyfit Ráduly Botond Manó sepsiszentgyörgyi rockénekes alakította, a sztárvendég az egykori pokolgépes Rudán Joe, aki Látódot, a főmágust játszotta.

A bemutatón közel négyszáz táncos vett részt, a Hajdú Táncegyüttes és a püspökladányi Kenderkóc Táncegyüttes tagjain kívül székelyföldiek és csángók is felléptek. Emellett mintegy háromszáz gyimesi csángó statisztált. Az előadást a Pászka Lehel által vezetett sepsiszentgyörgyi lovasíjász csapat tette látványossá.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.