2015. augusztus 19., szerda

Bekérette a DNA Pontát

Mintegy két hónapnyi halogatás után szerdán délelőtt Victor Ponta végre tiszteletét tette a korrupcióellenes ügyészségen. 


Victor Ponta, DNA, korrupció, Dan Șova, Turceni-Rovinari, Ponta-DNA,
Victor Ponta mindössze negyedórát töltött a vádhatóság épületében. Fotó: Octav Ganea/Mediafax
A román kormányfőt legutóbb júliusban idézte be a DNA: akkor a kormányfő kérésére az ügyészség egy független könyvvizsgálatot rendelt el.

Ponta távozáskor annyit mondott az újságíróknak: a könyvvizsgálat szerint kétezer lejjel több adót fizetett a kelleténél, de nem kéri vissza ezt az összeget az államtól.
Victor Ponta ellen okirat-hamisítás, pénzmosás és adócsalásban való bűnsegédlet gyanújával indított bűnvádi eljárást a DNA június elején.
A bűncselekményeket Ponta 2007-2008-ban ügyvédi tevékenysége idején követte el, amikor Dan Șova szenátor ügyvédi irodájával állt üzleti kapcsolatban. A DNA azzal gyanúsítja Pontát, hogy a fent említett időszakban ténylegesen el nem végzett ügyvédi szolgálatokért vett fel havi 2-3000 eurós honoráriumot Șova cégétől, az összeg igazolásául pedig beszámolókat hamisított, más ügyvédek tevékenységi beszámolóját lemásolva.  
Pontát összeférhetetlenséggel is vádolják: miniszterelnökként Șovát különböző miniszteri tisztségekbe nevezte ki.
A korrupcióellenes ügyészség júliusban részleges vagyonzárat rendelt el Ponta ellen, annak a 260 ezer lejnyi jogtalan haszonszerzésnek a fedezeteként, amellyel a politikust gyanúsítják. Ponta ártatlannak mondja magát, és több ízben megerősítette, hogy amíg élvezi a kormánykoalícióban részt vevő pártok támogatását, nem fog lemondani a miniszterelnöki tisztségről.

A politikus azonban júliusban visszalépett a Szociáldemokrata Párt elnöki tisztségéből, hogy „ügyészségi meghurcolása ne rontsa pártja esélyeit a jövő évi választásokon”.

Még a DNA-nál való jelentkezése előtt, szerda reggel Ponta Klaus Johannis államfővel tárgyalt a Cotroceni-palotában. Az elnöki hivatal közleménye szerint a két politikus a parlament őszi ülésszakának jogalkotási prioritásairól, valamint az adócsökkentést előíró adótörvény-tervezetről egyeztetett.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI