2015. augusztus 19., szerda

Barack Obama üdvözölte a magyarokat

Az Egyesült Államok elnöke augusztus 20. alkalmából fejezte ki jókívánságait az amerikai nép nevében Áder János köztársasági elnöknek és a magyar népnek.


augusztus 20, Magyarország, Barack Obama, diplomácia,
Barack Obama az Ovális Irodában. Fotó: Pete Souza/White House
A budapesti amerikai nagykövetség által továbbított levélben Obama a demokrácia és a szabadság védelmére hívta fel a figyelmet.

Levelében Obama felidézte: a magyar államalapítás ünnepén arra emlékeznek, hogy több mint ezer évvel ezelőtt Szent István király sikeresen Európa részévé tette Magyarországot, ami igazi történelmi teljesítmény.
Ezen a napon az Egyesült Államok és Magyarország közötti jelentős kapcsolatot ünnepeljük, rendíthetetlen szövetségesünket és értékes partnerünket" - fogalmazott az amerikai elnök. 
Hangsúlyozta: e kapcsolatot, amelynek alapja a demokrácia melletti elkötelezettség, erősebbé teszi a gazdasági együttműködés és a közös szándék a biztonság megteremtésére Irakban, Afganisztánban és a Balkánon.

A transzatlanti család tagjaiként „folyamatosan igyekeznünk kell fenntartani azokat az alapvető elveket és értékeket, amelyeken a demokrácia és a szabadság alapszik” - emelte ki Obama.

Az amerikai elnök emlékeztetett az olyan — az államnak és a társadalomnak fontos — elvek és intézmények melletti elkötelezettség jelentőségére is, mint amilyen a jogállamiság, a tolerancia, valamint a fékek és ellensúlyok rendszere.
Ez az elkötelezettség nemcsak a már így is erős kétoldalú kapcsolatunkat, hanem a NATO-szövetséget is erősebbé teszi - mutatott rá Barack Obama.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI