2015. augusztus 12., szerda

A taxikra ragasztott SIC-matrica szúrja a háromszéki fogyasztóvédők szemét

Illegális reklámnak tekintette, ezért eltávolíttatta a Székelyföldet népszerűsítő SIC – Terra Siculorum – Székelyföld feliratú matricákat a Kovászna megyei taxikról a fogyasztóvédelmi hivatal.


Székelyföld, Sepsiszentgyörgy, fogyasztóvédelem, Mircea Diacon, SIC-matrica, székely ízek,
Forrás: Krónika
A felügyelőség július hónap folyamán a közlekedésrendészettel közösen ellenőrizte a sepsiszentgyörgyi, kézdivásárhelyi, kovásznai és bodzafordulói taxikat.

Húsz taxist bírságoltak meg a taxiórák metrológiai bevizsgálásának a hiánya, a taxisok fényképes kitűzőjének a hiánya, a viteldíj kifüggesztésének a hiánya, illetve törvénytelen reklámozás miatt. Utóbbira példaként a hivatal a gépkocsikra ragasztott biztosítást jelző matricát, újságreklámot és a SIC-matricát említette.

Győr Árpád, a sepsiszentgyörgyi Sugás taxisszövetség vezetője a Krónikának elmondta, a fogyasztóvédők arra hivatkoztak, hogy a taxikra csak szerződéssel kerülhetnek fel reklámanyagok.
De a SIC-matricára kivel kössek szerződést? - tette fel a kérdést a taxisszövetség vezetője, aki eldöntötte, nem veszi le a gépkocsijáról a matricát.

Ami ragad-tapad, az reklám?


Mircea Diacon, a Kovászna megyei fogyasztóvédelmi hivatal vezetője a sajtó érdeklődésére elmondta, nem a SIC-matricákért bírságoltak, de akiknél ilyent láttak az autón, azt felszólították, hogy térjen vissza a törvényesség keretei közé.
A taxistörvény értelmében a taxisok csak a városházán is bejelentett reklámszerződés alapján ragaszthatnak öntapadós reklámokat a gépkocsijukra - nyilatkozta Diacon.
Kijelentette, nem tudja, hogy a SIC-felirat reklám-e, de „valami, amit felragasztottak”, és erre is vonatkozik a törvény.

Az MTI ismételt kérdésére, hogy a Romániát jelképező RO feliratú matrica reklámnak minősül-e, a fogyasztóvédelmi hivatal vezetője csak annyit válaszolt: 
Egyetlen taxin sem láttak ilyen matricát.
A Kovászna megyei fogyasztóvédelmi hivatal februárban azt követően került a magyar sajtó érdeklődése középpontjába, hogy egy hentesárut forgalmazó céget arra szólított fel: tüntesse el árucímkéiről a „székely ízek” feliratot. A főfelügyelő akkor kifejtette:
Manapság egyre képtelenebb helyeken használják a székely megnevezést, lehet, hogy majd megjelenik a székely WC, vagy székely temető is.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
MTI/Krónika