2015. augusztus 18., kedd

A (sport) közvetítési jogokról

Amióta elindult az M4 Sport panaszlevelek ezrei érkeznek az MTVA-hoz.


MTVA, M4 Sport, közvetítési jogok, sport, F1, futball,
A közmédia online felületein sem követhető az élő közvetítés 
Elsősorban a határon túliak nehezményezték, hogy nem ezentúl nem tudják magyarul nézni a Forma 1-es közvetítést, és hogy mi lesz a szeptemberi magyar-román összecsapás közvetítésével.

Mivel az M4 Sport-on folyamatosan rengeteg hasonló, nemzetközi esemény lesz a jövőben is, és sajnos elég valószínű, hogy nem minden lesz látható az ország határain kívül, a Skoff Elza médiablogon néhány szóban elmagyarázzák az okokat, mert, mint írják, a Kedves Néző megérdemli, hogy tisztán lásson.

Kezdjük azzal, hogy az adott sportág (akár foci, akár F1) két dolgot tart szem előtt, amikor az eseményeit szervezi/tervezi:
  1. azt szeretné, ha minél többen látnák, vagyis a publicitás a lehető legnagyobb legyen,
  2. illetve az sem utolsó szempont, ha mindebből a lehető legtöbb bevétel származik.
A kialakult gyakorlat szerint az egyes jogtulajdonosok — tehát nem az MTVA, hanem az adott sportág szakmai szervezetei — úgy tudják megoldani a bevétel, és a „minél többen lássák” elv egyszerre történő megvalósítását, hogy a jogokat országonként érvényesítik. Van pár kivétel, ilyen Németország is, ahol nagyon sok egyedi műholdvevős néző van kábeles pedig alig, ezért a németek általában európai jogokat vásárolnak, mert ez nekik még mindig olcsóbb, mint több millió műholdvevősnek egyenként kártyát küldeni a dekódoláshoz.

Tehát, a jogokat többségében országoknak értékesítik, ezért amikor az MTVA pl. a Forma 1-es közvetítés jogait megvette, azt kizárólag Magyarországra kapta meg, hiszen „Ecclestone-ék” — a fenti logika, és üzleti érdekeik mentén — a jogokat el tudták adni a többi környező országnak is. Még „egyértelműbben” fogalmazva: az MTVA a Forma 1-es (és a futball mérkőzésre vonatkozó) jogokat csak Magyarországra vásárolta meg, de nem azért, mert nem fontosak neki a határon túli nézők, hanem azért, mert a környező országokban ezeket a jogokat az adott ország televíziói már megvásárolták a saját nézőik számára, ezért azok az adott ország nyelvén elérhetők.
Folyamatosan igyekszünk olyan megoldásokat találni, amelyek lehetővé teszik a határon túliak elérését is, de ez nem csak — és nem elsősorban — rajtunk múlik - írják.

Precedens van


Reményre adhat okot, hogy pl. a FIFA már hajlott olyan megoldásra, amely figyelembe vette az adott ország határain túl élő, de saját nyelvét beszélő nézők elérését is.


A 2014-es foci VB esetében tudomásul vette, hogy egymással szomszédos országok — akiknek egyébként külön-külön értékesítette a jogokat — olyan kétoldalú megállapodásokat kössenek, amelyek lehetővé tették egymás adásának legális átvételét pont az ott élő kisebbségek érdekében.

Az MTVA elkötelezett a határon túl élő nézők minél teljesebb körű kiszolgálása mellett, ezért folyamatosan igyekszik úgy tárgyalni a különböző nemzetközi szervezetekkel, hogy a lehető legtöbbször legyen lehetőség szabályozott, jogilag teljesen kristálytiszta körülmények között műsort szolgáltatni.
Nem csak rajtunk múlik, hogy ez sikerüljön, de ennek érdekében nyilvánvalóan mindent megteszünk.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: Skoff Elza