2015. augusztus 1., szombat

A román politikus szalad, a zászló marad, a zászló marad

A magyar és a székely zászló láttán távozott a nyárádszeredai városnapokra érkezett Maros megyei prefektus és megyei tanácselnök a rendezvénysorozat megnyitójáról.


Románia, magyarság, Nyárádszereda, székely zászló, nemzeti szimbólumok,
Képünk illusztráció. Fotó: Máthé Zoltán/MTI
A helyszínen készült fotók tanúsága szerint a megnyitó helyszínét a szervezők négy, egymás mellé tűzött zászlóval - egy román, egy európai uniós, egy magyar és egy székely lobogóval - díszítettek fel.

A Székelyhon.ro portál beszámolója szerint a megyeközpontból érkező Lucian Goga prefektus és Ciprian Dobre, Maros megye tanácsának elnöke rosszallásának adott hangot a Nyárádszeredában kitűzött magyar és székely zászló láttán. Tóth Sándor polgármester elmondta nekik, hogy a városnapokra magyarországi testvértelepülések küldöttségei is érkeztek, ezért van kitűzve a piros-fehér-zöld zászló.

Dobre és Goga állítólag felszólították a polgármestert: válasszon közöttük és a zászlók között, vagyis arra figyelmeztették az elöljárót, ha nem veszi le a zászlókat, ők távoznak. Miután Tóth Sándor közölte velük, hogy a zászlók a helyükön maradnak, a prefektus és a tanácselnök autóba ült, és elhajtott Nyárádszeredából.

A polgármester később a rendezvény nyilvánossága előtt is bejelentette, hogy miért távozott a két vendég, a tömeg pedig hangos tapssal fejezte ki véleményét a kérdésről.
A székelyföldi megyék prefektusai az utóbbi években perek tucatjait indították azon magyar többségű önkormányzatok ellen, amelyek a közhivatalokra vagy közterekre - Románia és az Európai Unió zászlaja mellé - kitűzték a székely zászlót.

►► A román törvények tiltják más államok zászlójának kitűzését, néhány kivételes helyzettől (diplomáciai és sportrendezvények) eltekintve. Más jelképek használatát ugyan nem tiltották, de (idén júniusig) nem is szabályozták a román törvények, a székelyzászlók kitűzése miatt indított pereket az önkormányzatok mégis rendre elvesztették.

►►► Nyárádszeredának a legutóbbi népszámlálás idején 5400 lakosa volt. A kisváros lakosságának 83 százaléka vallotta magát magyarnak.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI