2015. augusztus 19., szerda

A kerítések Európája — A magyarok országa bezárkózik?

A Handelsblatt című német üzleti lap az ideiglenes műszaki határzárral kapcsolatban közölt az európai politikát értékelő vezércikket szerdai számában.


bevándorlás, határzár, illegális határátlépés, Magyarország, migráció, migránsok, Ásotthalom, Tiszasziget
Félig felépített ideiglenes határzár Mórahalom közelében.
Fotó: Kelemen Zoltán Gergely/MTI 
A kerítések Európája című írásában Hans-Peter Siebenhaar kiemelte, hogy a kerítés a magyar-szerb határon „a budapesti jobboldali populista kormány egyértelmű üzenete”.

A szerző szerint ez azt jelenti, hogy „a magyarok országa bezárkózik”.

Az EU országai egy közös menekültügyi politika kialakítása helyett inkább külön-külön „vallanak kudarcot” a menekültválság kezelésében. Erre a folyamatra „különösen bizarr példa Magyarország, ahol társadalmi közmegegyezéssé alakul az idegenellenesség” - írta a cikk szerzője.

Azt a tényt, hogy az egykori vasfüggönytől keletre fekvő államok, mint például Magyarország, ismét határkerítéseket építenek, könnyen el lehet intézni azzal, hogy csupán „átlátszó populista manőverről” van szó. De „a keserű igazsághoz az is hozzátartozik, hogy Európa a maga szétzilálódott és kaotikus menekültpolitikájával önként eltemeti a határok nélküli közösség létrehozásának célját” - vélekedett Hans-Peter Siebenhaar.
KAPCSOLÓDÓ TARTALOM:
Így oldaná meg a menekült-ügyet Böjte Csaba
Megjegyezte: a vázolt folyamat révén „szükségszerűen kialakul a kerítések új Európája”, amelyben néhol - mint Magyarországon - „látható”, míg máshol - például Nagy-Britanniában - „láthatatlan” kerítések épülnek.
Ha az uniós országoknak nem sikerül közösen kezelniük a menekültproblémát, akkor Európa szétesésével fenyegető helyzet áll elő, és ennek beláthatatlan következményei lehetnek valamennyi tagország számára - összegzett a szerző.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI