2015. augusztus 20., csütörtök

250 kilós lett a Kárpát-medence kenyere

A hatalmas kenyeret Diószegi László sepsiszentgyörgyi mesterpék vezetésével öt határon túli város pékmestere dagasztotta, gyúrta egybe augusztus 19-én a Szolnoki Művésztelepen.


Diószegi pékség, Kárpát-medence kenyere, augusztus 20, magyarok kenyere, Kolozsvári Magyar Napok, Szolnoki Művésztelep
A kenyeret készítő pékek. Fotó: Bugány János/MTI
Itt épült meg két évvel ezelőtt Közép-Európa legnagyobb székely kemencéje.

A csütörtök reggelre kisült kenyeret délután felszentelték és szétosztotték az ünneplők között, hasonló méretű és összetételű párját pedig ma reggel útjára indították Erdélybe, hogy ott a szolnokiakkal egy időben fogyaszthassák el a Kolozsvári Magyar Napok résztvevői.

Diószegi pékség, Kárpát-medence kenyere, augusztus 20, magyarok kenyere, Kolozsvári Magyar Napok,
A pityókás „cipó” minden eddiginél nagyobb lett. Fotó: Bugány János/MTI
A sütés a szokásos méretű kenyereknél jóval hosszabb ideig és magasabb hőfokon, mintegy hat és fél órán át, 430 Celsius-fokon történt. Éppen ezért az asztallapnyi, lepényszerű kenyér felületén vastag hamukéreg képződött, amelyet néhány percnyi hűlés után késsel és kifejezetten erre a célra szerkesztett kaparóval távolítottak el.

A 250 kilós kenyér alföldi lisztből, kárpátaljai forrásvízből, vajdasági kovászból, és felvidéki burgonyából állt össze.


Spaklival kaparják le a kenyér kérgét. Fotó: Bugány János/MTI
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI