2015. július 15., szerda

Zöld utat adott a román bíróság az „autonómiázásnak”

A Szatmár megyei törvényszék jogerős ítélete szerint nem nevezhető szélsőségesnek az a személy, aki Románia valamely régiójának az önrendelkezését népszerűsíti.


autonómia, történelmi régiók, Erdély, Románia, Székelyföld, HÍD Egyesület, Krakkó Rudolf, Gazeta de Nord-Vest
Szabad népszerűsíteni az autonómiát. Fotó: Koszticsák Szilád/MTI
A törvényszék Krakkó Rudolfnak, a Szatmárnémeti HÍD Egyesület elnökének panasza alapján vizsgálta meg az autonómia és a szélsőségesség esetleges összefüggéseit.

Krakkó a Gazeta de Nord-Vest nevű szatmári napilapot perelte be valótlanság állítása és rágalmazás miatt.


A napilap egy 2013 decemberében tartott szatmárnémeti autonómiakonferencia kapcsán írt cikket azzal a címmel, hogy A szélsőséges Krakkó megint előtérbe lép. A cikkben a lap többek között azt írta:
Nem először fordul elő, hogy Krakkó nyilvános rendezvényeket szervez Szatmár megyében, s ezekre mindenféle gyanús személyeket hív meg, akik szabadon beszélhetnek revizionista és autonomista elméleteikről.
A cikket több hasonló szellemű írás követte a szatmári napilapban. Ezeket kifogásolta a HÍD Egyesület elnöke a bíróságon. Alapfokon elvesztette a pert, de a Szatmár megyei törvényszék helyt adott fellebbezésének, és arra kötelezte a napilapot, hogy hasábjain nyilvánosan kérjen bocsánatot Krakkó Rudolftól, amiért „sorozatosan valótlanságot állított” az eseményről és a szervező személyéről.

A május 19-én kimondott ítélet nemrég kézbesített indoklásában a törvényszék nyomatékosította:

Rágalmazásnak minősül negatív jelzővel illetni azt, aki a különböző autonómiaformákat népszerűsíti. 

Az indoklás rámutat:

Az autonómia Európa más országaiban működő intézmény, ezért nem minősíthető szélsőséges jelenségnek.

Ellentáborban az RMDSZ?


A Gazeta de Nord-Vest a per során a Szatmár megyei önkormányzat RMDSZ színeiben megválasztott korábbi elnökének, Csehi Árpádnak a nyilatkozatára hivatkozott.


Csehi a 2010-ben Pusztadarócon szervezett Híd Fesztivál kapcsán kijelentette, hogy semmiféle szélsőséges rendezvénynek nincsen helye a megyében.
Kincses Előd marosvásárhelyi ügyvéd tudomása szerint hasonló ügyben bírósági eljárás nem zajlott korábban Romániában.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI/Krónika