2015. július 13., hétfő

Vád alá helyezték Pontát

Az okirat-hamisítással, pénzmosással és adócsalásban való bűnsegédlettel gyanúsított román kormányfő önként jelentkezett kihallgatásra a korrupcióellenes ügyészségen hétfőn.


bűnvádi eljárás, Dan Șova, DNA, korrupció, okirat-hamisítás, pénzmosás, Románia, Turceni-Rovinari, Victor Ponta, Ponta-DNA, Ponta-inculpat, Ponta-sechestru
Már a mankó sem segít? Fotó: Octav Ganea/Mediafax
A helyszínen tartózkodó újságírók úgy értesültek: a DNA vád alá helyezte a korrupciós ügybe keveredett miniszterelnököt, vagyonának egy részét pedig zárolta.
FRISSÍTÉS
A sajtóinformációkat DNA közleményben erősítette meg. A közleményéből nem derül ki, hogy teljes vagy részleges vagyonzárról van-e szó; a vádhatóság leírása szerint Ponta összesen mintegy 260 ezer lejnyi jogtalan haszonra tett szert: 2007 októbere és 2008 decembere között jogtalanul vett fel összesen 181 ezer lejes honoráriumot üzlettársa ügyvédi irodájától.
Ezen felül üzlettársa egy Mitsubishi Lancer EVO 10-es sportkocsit is lízingelt a rali-versenyeken résztvevő Ponta számára, amelyre 2008 decembere és 2009 júniusa között csaknem 80 ezer lejnyi előleget és lízing-részletet fizetett ki.
A vádpontok Victor Ponta 2007-2008-as ügyvédi tevékenységére vonatkoznak, amely időszakra a kormányfő mostani képviselői mentelmi joga nem terjed ki.

A DNA szerint Ponta ténylegesen el nem végzett ügyvédi szolgálatokért vett fel havi 2-3000 eurós honoráriumot az azóta szenátorrá választott Dan Șova ügyvédi irodájától, majd a felvett összeg igazolásául beszámolókat hamisított, más ügyvédek tevékenységi beszámolóját lemásolva.

Pontát még júniusban gyanúsítottként akarta kihallgatni a DNA, erre azonban a „kis Titulescu” külföldi műtétje, és az azt követő kezelés miatt csak most kerülhetett sor.

Már csak az időhúzásra játszik


Ponta a DNA központi székháza előtt várakozó újságíróknak távozáskor csak annyit mondott, hogy egy független könyvvizsgálat elvégzését kérte, amit az ügyész jóváhagyott. A pénzügyi ellenőrzés szerinte eltarthat egy hónapig, úgyhogy ügyében csak augusztusban várható újabb fejlemény.

Ponta vasárnap egy párttársaihoz intézett nyílt levélben bejelentette, hogy visszalép a Szociáldemokrata Párt elnöki tisztségéből, amíg nem sikerül ártatlanságát bebizonyítania, ugyanakkor egyértelművé tette, hogy nem áll szándékában a miniszterelnöki tisztségről lemondani.

Bazi nagy bajban van a „kis Titulescu”.
Posted by vhegy.com on 2015. július 13.
vhegy/MTI