2015. július 10., péntek

Újabb fordulat a csíki sörperben: Európában az „Igazi” áll nyerésre

Megerősítette az „Igazi Csíki Sör” márkát az európai Belső Piaci Harmonizációs Hivatal (OHIM), elutasítva a Heineken Románia óvását, amely a védjegy megsemmisítését kérte.


Csíki sör, Heineken, Heineken Románia, Igazi Csíki Sör, márkanévvita, OHIM,
Fotó: Haáz Sándor/MTI
A Csíki Sör Manufaktúra alapítója még a sörgyártás elkezdése előtt levédte az Igazi Csíki Sör védjegyet, ezzel valamennyi európai uniós országban jogot formált a márkanév kizárólagos használatára.

A Heineken óvása nyomán a védjegyhivatal megállapította:
  1. az Igazi Csíki Sör szóvédjegyként sem megjelenésében, sem kiejtésében, sem tartalmilag nem téveszthető össze a Premium Ciuc megnevezéssel, a keresetet elutasította és
  2. a Heinekent a költségek megtérítésére kötelezte.
A székelyföldi kis sörfőzde ellen bírósági úton is fellépett a Csíkszeredában is sörgyárat működtető holland multinacionális cég, azt állítva, hogy a Csíki Sör elnevezés megtévesztően hasonlít az általa gyártott Premium Ciuc sörmárkához, amelyet a székelyek „csíki sörként” emlegetnek.

A Hargita megyei törvényszék első fokon helyt adott a Heineken keresetének, és megtiltotta az Igazi Csíki Sör gyártójának a termék forgalmazását. Most az európai védjegyhivatal szakmai ítéletére alapozva a Csíki Sör fellebbezni fog a bírósági döntés ellen.

Korábban a Heineken egy azonnali hatályú, úgynevezett törvényszéki elnöki rendeletet próbált kieszközölni még az érdemi pereskedés előtt, hogy bezárassa az Igazi Csíki Sört gyártó csíkszentsimoni gyárat, de azt a keresetet márciusban a suceavai táblabíróság jogerősen elutasította.

Az MTI azon kérdésére, hogy vajon miért zavar egy multit egy kis székely manufaktúra konkurenciája, Lénárd András, a Csíki Sör Manufaktúra alapítója azt mondta:
Félnek, hogy az emberek megkóstolják, és rájönnek, hogy hatalmas a különbség az ipari sör és a kézműves sörök között. 
A Heineken termelése nagyságrendileg ezerszerese a miénknek: nekik ötvenezer alkalmazottjuk van világszerte, nekünk ötven, és a csíkszeredai gyárukban egy nap alatt annyi sört tudnak gyártani, mint mi egy év alatt. 
Mi egy bolha szeme vagyunk az elefánton, de megvan a lehetőség a növekedésre, és ez az, amitől félnek - érzékeltette a székely manufaktúra és a multi közötti nagyságrendi különbséget Lénárd András.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI