2015. július 14., kedd

Ponta a túlélésért küzd

A kormánypárti és ellenzéki román lapok egyaránt taktikai áldozathozatalnak tartják a korrupciógyanúba keveredett politikus visszalépését a Szociáldemokrata Párt éléről.


Victor Ponta, Ponta-kormány, Ponta-Johannis konfliktus, korrupció, DNA, sajtószemle,
Ponta a pártja feletti befolyásért küzd. Fotó: Octav Ganea/Mediafax
A miniszterelnök a pártja feletti befolyás megőrzésén dolgozik, egy későbbi visszatérés reményében.

Taktikázás, vagy kétségbeesett vergődés


A jobboldali Evenimentul Zilei keddi számában Dan Andronic megállapítja, hogy Ponta visszalépése a pártelnökségből csak egy, a DNA-kihallgatás előtti sakkhúzás volt, és valójában ellenfelei, Klaus Johannis államfő és a párton belüli trónkövetelő félrevezetésére szolgált.

Ponta a figyelemelterelő művelettel elérte, hogy ne kelljen kétfrontos küzdelmet folytatnia, így minden erejét a miniszterelnöki tisztség megtartására fordíthatja, ráadásul oly módon, hogy csak látszólag mondott le a párt vezetéséről, hiszen a jelképes áldozattal úgy szerelte le zúgolódó pártársait, hogy közben megőrizte befolyását a párt felett - véli Andronic.

Ponta, az istenek és a Facebook gazdái


A szintén jobbra húzó Romania Liberă című lap keddi vezércikkében Dan Cristian Turturică inkább kétségbeesett vergődésnek tartja Ponta taktikázását.


A Ponta és az istenek című írásban a szerző az SZDP azon állítólagos meggyőződését ecseteli, miszerint Romániát valójában rejtélyes külső erők, a „Facebook gazdái” irányítják, akik a DNA-n keresztül korlátlan hatalommal rendelkeznek afelett, ki lophat büntetlenül, és ki nem a vezető politikusok közül.

Turturică kifejti: miután a DNA rászállt Pontára, ő is olyan kétségbeesett „áldozatokat próbál bemutatni az isteneknek”, mint tette azt hasonló sorsra jutott elődje, Adrian Năstase volt miniszterelnök, aki autópálya-megbízásokkal és palagáz-kitermelési engedélyekkel „kezdett dobálózni” államfővé választása reményében. Bár Pontának szerinte is az a célja, hogy árnyékból irányítsa majd az SZDP-t, visszalépésével valójában megnyitotta az utat az utódharc és a párt szétesése előtt.

A kormánykoalícióhoz közel álló Jurnalul Național című lapban Diana Lazăr rámutat: Ponta „megúszta” a korrupcióellenes ügyésznél tett hétfői látogatást egy vagyonzárral, pedig attól tartott, hogy bírósági felügyelet alá helyezik, ami korlátozta volna mozgási szabadságát és ellehetetleníthette volna kormányfői tevékenységét.

A szerző szerint párttársait is meglepte Ponta az SZDP elnöki posztjáról való visszalépésével, ám látszólagos áldozata azzal a veszéllyel jár, hogy a területi szervezetek Gabriel Oprea belügyminiszter pártjába fognak tömegesen átigazolni.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI