2015. július 28., kedd

Ponta: Orbán Viktor egy bántó és provokáló alak

A román kormányfő sértőnek nevezte a magyar miniszterelnök Romániával szemben tanúsított magatartását.


román-magyar kapcsolat, Orbán Viktor, Victor Ponta, Tusványos 26,

Ponta Orbán Viktor tusnádfürdői beszédét értékelte egy hétfő esti televíziós műsorban.

A szombati szabadtéri fórumon Orbán Viktor a román-magyar kapcsolatokat firtató kérdésre azt mondta:
Nem sok boldogítót tud mondani. 
Ez nem volt mindig így - tette hozzá, 2012-ig bizalmi alapon álló, gyakorlatias és eredményes együttműködés volt a két ország kormányai között. Megjegyezte: nem emlékszik arra, hogy vezető román politikusok annyiszor rúgtak volna Magyarországba, mint azóta. A kormányfő ugyanakkor lát lehetőséget egy új kezdetre, a magyarok készek felvenni a fonalat.

Ponta azt mondta, a maga részéről „bóknak” tekinti, hogy a kormányra kerülése - 2012 - előtti jobbközép román kabinetekkel Orbán Viktor együtt tudott működni. A román szociáldemokrata politikus „bántó és provokáló alaknak” titulálta Orbán Viktort, hozzátéve, hogy ő viszont nem akar felülni a provokációnak, nem akar olajat önteni a tűzre.

A műsorvezető kérdésére, hogy akkor mi a megoldás arra, hogy Orbán Viktor „évente idejön, és úgy táncoltatja az embereket, mintha Románia kormányfője lenne”, Ponta azt mondta:
A megoldás a román választóknál van, akiknek nem kell a magyar miniszterelnök kedvére való kormányt elfogadniuk Bukarestben.
A műsorvezető tudni akarta, hogy szokott-e olyasmit tenni Ponta Magyarországon, mint amit Orbán Viktor tesz Romániában. Válaszában a román kormányfő elismerte, hogy egyszer részt vett egy MSZP-rendezvényen, ám - mint mondta - ő „tiszteletet tanúsított” a magyar szomszédokkal szemben. 

Műsorvezetői felvetésre Ponta helyeselte, hogy a román külügyminisztérium szót emelt a magyar kormányfő Facebook-oldalán közzétett tusnádfürdői fotók ellen.

Orbán oldalán kéttucatnyi hangulatkép jelent meg az erdélyi szabadegyetemről: az egyik felvétel egy jelvényárus portékáját ábrázolja, aki Nagy-Magyarország térképét megjelenítő kitűzőket is árul, másutt pedig székely zászlók láthatók. A magyar Miniszterelnöki Sajtóiroda szerint „történelmi”, míg a román külügyminisztérium szerint „revizionista” jelképek szerepelnek a magyar kormányfő közösségi oldalán.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI