2015. július 16., csütörtök

„Osztrák meló” — Hogyan lopjunk százmilliókat?

Romániai fűrészüzemeiben (a Fehér megyei Szászsebesen, a Suceava megyei Radócon és a Kovászna megyei Rétyen) az osztrák Holzindustrie Schweighofer a hatóságok által nem jóváhagyott, a lézeres középátmérő-mérés elvén működő elektronikus rönkmérést alkalmaz.


Holzindustrie Schweighofer, Neuer Weg Egyesület, rétyi fűrészüzem, illegális fakitermelés, erdőirtás,
A Schweighofer rétyi üzeme a maksai Óriáspince-tetőről fényképezve.
Fotó: Toró Attila — Forrás: sepsiszentgyorgy.info
Ez a rendszer bizonyítottan – 10,2%-kal – kisebb térfogatot mér, mint a többi, Romániában és külföldön használt legális mérőműszerek.

A cég körülbelül 130 millió euróval károsította meg a román államot és saját beszállítóit az elmúlt 12 esztendőben.


A lézeres középátmérő meghatározása elvén működő eljárást soha nem regisztrálták, vagy hitelesítették, illetve soha nem vetették alá teljes körű méréstani (metrológiai) ellenőrzésnek Romániában.

Ezidáig a hatóságok – információhiány, vagy cinkosság miatt – nem tulajdonítottak fontosságot, hogy a cég ezzel a mérési módszerrel dolgozik, és a közvéleménynek sem volt tudomása erről.


Amint az Országos Metrológiai Intézet (OMI) adataiból kiderül, a Holzindustrie Schweighofer folyamatosan manipulálta az adatokat, rendszeresen félrevezette az intézetet elektronikus rönkmérő berendezései kapcsán.

A rétyi gyárban használt mérőműszereket törvénytelenül kezdték el használni, mint ahogy maga a gyár is illegálisan működik, anélkül, hogy az OMI-től kért és kapott volna jóváhagyást és hitelesítő ellenőrzést. Az erre vonatkozó előírásokat a cég folyamatosan megszegte, ennek ellenére az OMI hivatalosan nem állapította meg, hogy Rétyen a mérőrendszert törvénytelenül működtetik.

Hans Hendrich részletekbe menő riportját ITT olvashatják el.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: Hans Hedrich, Neuer Weg Egyesület