2015. július 1., szerda

Viktor-Victor találkozó van kilátásban — Összekötik a két országot

Július 11-én, Nagylaknál megnyílik az első autópálya-határátkelő Magyarország és Románia között.


autópálya, autópálya-hálózat, határátkelő, infrastruktúra, közlekedés, Magyarország, Nagylak, Orbán Viktor, Románia, Victor Ponta,

Ugyanaznap átadják a Pécska - Arad közötti 16 kilométeres sztrádaszakaszt, illetve a magyar M43-as pálya Makó és az országhatár közötti 23 kilométeres szakaszát.

A Mediafax a Szociáldemokrata Párt Arad megyei szervezetétől arról értesült, hogy az avatásra Orbán Viktor magyar és Victor Ponta román miniszterelnököt is várják.

A Nagylak-Csanádpalota autópálya-határátkelő megnyitása nyomán Arad és Temesvár lesz Románia első két nagyvárosa, amelyet bekapcsolnak az európai gyorsforgalmi úthálózatba.

Az A1-es jelzésű, Erdély déli részén haladó autópálya Pécska-Arad szakaszát 2013-ban kellett volna átadni, de a romániai Autópályák és Országutak Országos Társaságának (CNADNR) felbontotta a szerződést a korrupciós ügybe keveredett korábbi kivitelezővel, és új közbeszerzési eljárást írt ki a munkálatok befejezésére. Ennek a szakasznak a megnyitása után Temesvárig lehet majd pályán eljutni, és várhatóan még az idén átadják a forgalomnak azt a hiányzó szakaszt, amely kiegészíti a sztráda Temesvár-Lugos közötti részét.

A Lugos és Déva közötti, dombvidéken átvezető 100 kilométeres autópálya-szakaszon is folyik már az építkezés: ez leghamarabb a jövő év folyamán készülhet el. A dél-erdélyi sztráda Déva és Nagyszeben közötti 115 kilométeres részén tavaly óta lehet közlekedni.

Bukarest még évekig nem kapcsolódhat be az európai autópálya-hálózatba: a Déli Kárpátokat az Olt völgyén átszelő, Nagyszeben és Pitești közötti 115 kilométernyi sztrádának még csak most készül a megvalósíthatósági tanulmánya, amire néhány hete kötött szerződést a CNADNR.

A román kormány szerdai ülésén jóváhagyta az új határátkelő megnyitásához szükséges magyar-román kormányközi egyezmény megkötését.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI