2015. július 3., péntek

MPP: Csak lassan azzal a nemzeti oldallal!

A párt országos elnöksége érvénytelennek nyilvánította a sepsiszentgyörgyi szervezet Erdélyi Magyar Néppárttal kötött együttműködési megállapodását – írja mai számában a Krónika.


A két párt helyi vezetői múlt héten írtak alá megállapodást, mely a jövő évi választási együttműködésre is kitért.

Biró Zsolt MPP-elnök levélben közölte a Kovászna megyei szervezettel, hogy a párt alapszabálya értelmében koalíciós megállapodást csak a politikai alakulat országos elnöksége köthet.

Múlt héten az MPP és az EMNP székelyudvarhelyi szervezetei is sajtótájékoztatón jelentették be: közösen gondolkodnak a város jövőjéről, együttműködnek Székelyudvarhely fejlődése érdekében, és megtörténhet, hogy közös polgármesterjelöltet állítanak.

Nyet fúzió, Igor!


Az RMDSZ ellenzékeként 2008-ban megalakult MPP, és a soraiból kiváló politikusok által 2011-ben megalapított EMNP összefogását mindeddig az EMNP szorgalmazta: a Néppárt 2013-ban a két párt fúzióját ajánlotta, ez év februárjában pedig választási szövetséget ajánlott 2016-ra az MPP-nek. Utóbbi elnöksége azonban mindkét javaslatot elvetette.

Tavaly szeptemberben az MPP székelyföldi területi szervezeteinek a vezetői is bejelentették: egy belső konzultáció egyértelművé tette, hogy a párt tagsága a „nemzeti oldal” együttműködését támogatja. Az MPP székelyföldi vezetői akkor kijelentették, a két párt együttműködésének el kell vezetnie oda, hogy közös jelölteket állítanak a 2016-os önkormányzati választásokon.

RMDSZ, a viszály almája


Az összefogást a személyes sérelmeken túl az is nehezíti, az MPP 2014 márciusában politikai együttműködési megállapodást kötött az RMDSZ-szel, melyet korábban az MPP is, az EMNP is közös ellenfelének tartott.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
MTI/Krónika