2015. július 21., kedd

Mentsük meg Kolozsvár szimbólumát!

Aláírásgyűjtés indult a kolozsvári főtéri koncertek betiltásáért, miután a Szent Mihály-plébániatemplom mennyezetéről nagy darab vakolat hullt le.


főtér, Kolozsvár, kulturális örökség, kultúra, műemlékek, Szent Mihály templom,
Kolozsvár Főtere: legutóbb egy sörfesztivál zajlott itt.
Fotó: Dan Bodea/Transilvania Reporter
A vakolat a Schleynig-kápolna bejárata fölötti boltszakaszról hullt le hétfőn délelőtt, de szerencsére akkor senki nem tartózkodott a közelben, így személyi sérülés nem történt.

Maksay Ádám tartószerkezet-tervező mérnök szerint az évtizedek során bekövetkezett kisebb-nagyobb földmozgások és a boltozat nedvesedése is hozzájárult ahhoz, hogy a vakolat 2-2,5 négyzetméteres felületen levált a boltfalazatról.
Nagy valószínűség szerint azért vált le most, mert a hétvégén Kolozsvár főterén egy sörfesztivál zajlott, az ebből az alkalomból felállított színpadot a szokásostól eltérően nem a Főtér nyugati, hanem keleti oldalán helyezték el, a kihangosított koncert hanghullámai pedig a nyugati épületsorról a templomra verődtek vissza - vélekedett a szakember.
A kolozsvári Szent Mihály Egyházközség főgondnoka szerint a Főtér közelében lakó hívek is panaszkodtak, hogy a sörfesztivál a szokásosnál is nagyobb zajjal járt.
A főtéri hangos rendezvények ártanak a műemlék templomnak.
Virgil Pop építész szerint Romániában nincs érvényben olyan jogszabály, amely tiltaná a műemlék épületek környékén koncertek vagy nagyobb zajjal járó rendezvények szervezését.

Kolozsvár szimbolikus értékei rombolásának megállítását követelő petíciót nemcsak magyarok, hanem románok is aláírták már szép számban. A petíció felszólítja a polgármesteri hivatalt, hogy ne engedélyezzen koncerteket a város főterén.
A 14. századi kolozsvári Szent Mihály-plébániatemplom Erdély második legnagyobb alapterületű temploma a brassói Fekete templom után. Kolozsvár főterén, a Mátyás király-szoborcsoport háta mögött található és számos turista látogatja.
Kolozsvár főterén legutóbb egy sörfesztivál zajlott.
Posted by vhegy.com on 2015. július 21.
vhegy/MTI