2015. július 11., szombat

Mától autópálya köti össze Magyarországot és Romániát

Magyar oldalon az M43-as autópálya Makó és az országhatár közötti szakaszát, román oldalon a Nagylak és Pécska között megépült 16 kilométeres A1 gyorsforgalmi útszakaszt, valamint a két országot összekötő Csanádpalota-Nagylak határátkelőhelyet szombaton adták át.


autópálya, infrastruktúra, közlekedés, Magyarország, Nagylak, Románia, Csanádpalota-Nagylak határátkelőhely, M43-as autópálya
Autópálya-kapcsolat Magyarország és Románia között. Fotó: Kelemen Zoltán Gergely/MTI
A magyar kormányt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, míg a románt Marius Nica, európai alapokért felelős miniszter képviselte. Az eseményen Victor Ponta, Románia miniszterelnöke is részt vett.

Határok nélküli Európa

Magyarország számára alapvető fontosságú a szomszédos országokkal fenntartott jó viszony, ezért arra törekszünk, hogy Romániával is minél több olyan projektet valósítsunk meg, amely előbbre viszi közös dolgainkat – mondta avatóbeszédében Semjén.
autópálya, infrastruktúra, közlekedés, Magyarország, Nagylak, Románia, Csanádpalota-Nagylak határátkelőhely, M43-as autópálya
Marius Nica és Semjén Zsolt kezet fog, mielőtt átvágják a két ország nemzetiszínű szalagját. Fotó: Kelemen Zoltán Gergely/MTI
Semjén Zsolt közölte: várja az észak-erdélyi autópálya megépülését is, annak érdekében, hogy Erdély magyarok által is nagy számban lakott területein is áthaladjon egy gyorsforgalmi út.
Az uniós integrációnak köszönhetően az elmúlt években kezdett kibontakozni a határok nélküli Európa - fogalmazott a magyar miniszterelnök-helyettes.

Történelmi pillanat


Marius Nica történelmi mérföldkőnek nevezte a magyar-román kapcsolatokban a két ország autópálya-összeköttetésének megteremtését.
Az autópályák és a határátkelőhely megépítése kézzelfogható bizonyítéka annak, hogy a két kormány képes együttműködni a két ország közötti kapcsolatok szorosabbra fűzése érdekében – mondta.

A Csanádpalota-Nagylak határátkelőhely a román oldalon épült meg.


Ezentúl így fog zajlani a határátkelés


Mindkét irányban négy-négy sávot alakítottak ki a személygépjárműveknek, illetve a teherforgalomnak, valamint két sávot az autóbuszoknak. Két-két mérleget is építettek, és kialakítottak egy több mint száz férőhelyes kamionparkolót is. A veszélyes anyagot és élőállatot szállító kamionoknak továbbra is a 43-as úton lévő nagylaki határátkelőt kell használniuk.

A Nagylak-Csanádpalota autópálya-határátkelő megnyitása nyomán Arad és Temesvár lett Románia első két nagyvárosa, amelyet bekapcsolnak az európai gyorsforgalmi úthálózatba.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI