2015. július 6., hétfő

Kitört a hőség — Így éljük túl a kánikulát

A hőség miatt elsősorban a csecsemők, a kisgyermekek, az idősek, a szív- és érrendszeri, a légzőszervi és az anyagcsere-betegségben szenvedők, továbbá a cukorbetegek és a túlsúlyosak és a gyermekek tartoznak a veszélyeztetettek közé, de nemcsak.


hőség, hőséghullám, kánikula, folyadékbevitel,
Kánikulában a megfelelő folyadékbevitel létfontosságú. Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI
A tartós hőség miatt az átlagosnál melegebb időben az egészséges szervezetet is extrém igénybevétel éri, ilyenkor bárkinél előfordulhatnak egészségügyi panaszok.

Együnk többször keveset


Kerüljék a kávé, a tömény alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú szénszavas üdítők és zsíros ételek fogyasztását. A kalória- és zsiradékdús, valamint a túlfűszerezett, főként csípős ételek fogyasztása fokozza az izzadást és a rossz közérzetet, de emésztési problémákat is okozhat.

Nem mindegy, hogyan tároljuk az élelmiszereket


Az élelmiszerek megfelelő tárolására is figyelni kell a nagy melegben, hiszen vannak baktériumok, amelyek kifejezetten a meleget „szeretik”.


Nagy veszélyt jelent a kánikulában például a szalmonellafertőzés, ezért ilyenkor kerülni kell a tejes, krémes ételeket, süteményeket, az elkészült ennivalót pedig minél gyorsabban hűteni kell.

Inni, inni és inni! 


Az elkövetkező napokban kortól függetlenül mindenki ajánlott a fokozott folyadékbevitel és a magas faktorszámú naptejek használata.


hőség, hőséghullám, kánikula, folyadékbevitel,
Legalább napi két liter folyadékot kell meginnunk, és figyeljünk a sópótlásra is.
Fotó: Marjai János/MTI
Az egyébként ajánlott napi 1,5-2 liter folyadékon felül még legalább ugyanennyi, sportolóknak és fizikai munkát végzőknek pedig ennél is több folyadékot kell fogyasztaniuk, lehetőleg ásványvíz, illetve tiszta gyümölcs-, vagy zöldséglé formájában.

A nagy melegben veszélyt jelenthet a magas hőmérséklet mellett az erős UV-sugárzás és a magas ózonkoncentráció is. Ajánlott UV-szűrős napszemüveg viselése. A leégés ellen naptej mellett érdemes világos, jól szellőző bő ruházattal valamint széles karimájú kalappal védekezni.

A legmelegebb órákban, 11 és 15 óra között célszerű árnyékban tartózkodni, aki pedig teheti, az maradjon inkább otthon, tartózkodjon elsötétített, hűvös, légkondicionált helyeken. A ventilátor is hasznos lehet, de 35 fok felett az sem hatásos, mivel a meleg levegőt forgatja, és hozzájárul a szervezet kiszáradásához is.

A fesztiválokon, szabadtéri rendezvényeken, strandokon szórakozók is töltsenek el néhány órát árnyékban, és használják ki - ott, ahol van - a párakapuk nyújtotta hűsölési lehetőséget.

A járművezetőknek ajánlott fokozott óvatossággal vezetni, hiszen a nagy meleg dekoncentrációt okozhat. Vigyenek magukkal megfelelő mennyiségű folyadékot. Az allergiások menet közben ne nyissák ki az ablakot, mert a nagy melegben a gyomnövények pollenkoncentrációja is megnő. Még néhány percre se hagyják a gyermekeket vagy kisállatot a parkoló autóban: a zárt járműben a hőmérő higanyszála pillanatok alatt akár 50 fokra is felugrik.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI