2015. július 5., vasárnap

Kicsitől a nagyig: ezrek ünnepeltek székely ruhában

Több mint háromezren öltöttek népviseletet a csíksomlyói hegynyeregben tartott Ezer Székely Leány ünnepére.


Csíksomlyó, Ezer Székely Leány Napja, kultúra, magyarság, néphagyomány, népviselet, Székelyföld,
Népviseletbe öltözött kislány mászik a fűben a Kis- és Nagysomlyó-hegy közötti nyeregben, a Hármashalom-oltárnál. Fotó: Veres Nándor/MTI
A képre kattintva galéria nyílik!
A két világháború között indult, majd a kommunizmus bukása után újjáélesztett székely ünnepségen a szervezők 2255 népviseletbe öltözött székely leányt és 1064 székely legényt regisztráltak szombaton, ám a hagyományos ruhákat viselők száma minden bizonnyal ennél nagyobb volt.

A székely népviselet parádéja Csíkszereda főterén kezdődött, ahol közös táncba kapaszkodtak a résztvevők. A csíksomlyói kegytemplomban Böjte Csaba ferences szerzetes adott lelki útravalót számukra. Arra biztatott mindenkit, hogy nézzen szembe a feladatokkal, az élet nehézségei ellenére ne adja fel céljait. Azt a meggyőződését is hangsúlyozta, hogy a székelyeknek a szülőföldjükön van a helyük.

Csíksomlyó, Ezer Székely Leány Napja, kultúra, magyarság, néphagyomány, népviselet, Székelyföld,
Közös tánc az Ezer Székely Leány Napja ünnepségen. Fotó: Veres Nándor/MTI
A képre kattintva galéria nyílik!
A csíksomlyói hegynyeregben egész nap folytatódott a mulatság. A nap folyamán 27 néptánccsoport tagjaként csaknem 1100 fiatal mutatta be tánctudását. A helyszínen több mint hatvan kézműves volt jelen, számos mesterség művelését is bemutatták.

A Domokos Pál-Péter néprajztudós által kezdeményezett Ezer székely leány ünnepét 1931-ben tartották először. A kommunista diktatúra idején betiltott rendezvényt 1990 óta ismét évről évre megszervezik. Az Ezer székely leány napja ma már nem folklórfesztivál, hanem közösségi ünnep.

A jövő évi rendezvény házigazdája Csíkszentimre lesz, ugyanis a csíkszetimreiek jelentek meg a legnagyobb arányban népviseletben a találkozón.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI | Székelyhon