2015. július 20., hétfő

Kezdődik a 26. Tusványos

autonómia, fesztivál, gazdaság, koncert, kultúra, magyarság, Orbán Viktor, politika, Tusnádfürdő, Tusványos, Tusványos 26, zene, tusványos 2015
Forrás: Tusványos
Több mint fesztivál” jelszóval holnap kezdődik a székelyföldi Tusnádfürdőn a Tusványos 26. kiadása.


Kedd este Szalonna és Bandája, valamint Ferenczi György és a Rackajam fellépésével kezdődik a koncertprogram, és ezzel együtt a 26. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor.

A Kisebbségekért - Pro Minoritate Alapítvány és a Magyar Ifjúsági Tanács közéleti és szórakoztató rendezvénysorozata vasárnap hajnalig tart. 

Kettős identitás


A szervezőknek idén kiemelt céljuk, hogy a közéleti programokkal szemben a rendezvénysorozat szórakoztató, fesztivál jellege ne szoruljon háttérbe.


A szabadegyetemen húsz partner intézmény működtet rendezvénysátrat a Tusványos helyszínéül szolgáló kempingben, illetve sportpályán, ahol szerdától szombatig politikai, társadalmi és kulturális témák százai kerülnek terítékre, kötetlen pódiumbeszélgetések, fórumok, kerekasztalok formájában.

Az esti órákban a kikapcsolódásé a főszerep


Az eltelt negyed évszázad alatt az esti koncertek ingyenesek voltak, csakhogy a hely befogadóképessége véges, több látogatót már nem bír el, ezért idén beléptető rendszert vezetnek be: mindenki karszalagot kap, és a délután négy óra után érkezőknek már belépődíjat kell fizetni.

autonómia, fesztivál, gazdaság, koncert, kultúra, magyarság, Orbán Viktor, politika, Tusnádfürdő, Tusványos, Tusványos 26, zene,
Tábortérlép. Forrás: Tusványos
Az említésre méltó újdonságok között van még az okostelefonokra letölthető alkalmazás, amely segít a résztvevőknek eligazodni az éppen aktuális programkínálatban.

Enyém, tiéd, miénk


Ugyan az 1990-ben indult bálványosi folyamat kezdete óta felnőtt egy új nemzedék, a Tusványost így több generáció érzi sajátjának. A különböző tematikájú előadásoknak megvan ugyan a rétegközönsége, de érdeklődésük nem feltétlenül generációs alapon különül el: az előadásokon és a koncerteken ugyanúgy találkozhatunk 25 éve visszajáró idősebb résztvevőkkel, mint fiatalokkal.

autonómia, fesztivál, gazdaság, koncert, kultúra, magyarság, Orbán Viktor, politika, Tusnádfürdő, Tusványos, Tusványos 26, zene,
Forrás: Tusványos
A Tusványos örökzöld témái - az anyanyelvű felsőoktatás, az autonómia, a magyar-magyar párbeszéd - mellett aktuális témák is szerepelnek a szabadegyetem kínálatában:
  • a nyitónapon Elvándorlás és bevándorlás címmel rendeznek pódiumbeszélgetést a fősátorban;
  • szó lesz a romániai korrupcióellenes kampányról;
  • több fórumon is foglalkoznak az ukrajnai válsággal, a kárpátaljai magyarság helyzetével.


Magyar Teátrum


Színházi produkciók, filmvetítés mellett a jövő cirkuszáról szóló beszélgetés, a Teátristák című kiállítás és játszóház is várja a látogatókat a Magyar Teátrumi Társaság színházi sátrában, amely idén ötödik alkalommal kap helyet a rendezvényen.

A Fő attrakció


A zárónapon a koncertszínpad előtti sportpályán kerül sor arra a hagyományos közéleti fórumra, amelyen Orbán Viktor miniszterelnök tart előadást, és válaszol a hallgatóság soraiból érkező kérdésekre.


Jelen lesz a táborban Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár.

Dél-tiroli, baszk és katalán szakértőket is meghívtak a Tusványosra, akik az európai autonómiamodellekről tartandó kerekasztal-beszélgetésen vesznek részt.

A medve


Fancsali Barna erdélyi főszervező, a MIT elnöke az MTI-nek nyilatkozva elmondta: a Tusványos kabalaállatával eddig nem volt baj, remélhetőleg ezután sem lesz.
Ha valaki medvét lát, ne menjen közel hozzá, ne hergelje: szóljon a vadőröknek, akiknek az elérhetősége a tábor több pontján is ki lesz függesztve - tanácsolta a főszervező.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI