2015. július 9., csütörtök

Jönnek a menekültek hozzánk is

Az Europa FM rádió nevük elhallgatását kérő kormányzati tisztségviselőktől úgy értesült: Románia csaknem kétezer migráns befogadására vállalkozik.


illegális határátlépés, bevándorlás, migráció, Románia, Európai Unió,
Migránsok a debreceni menekülttáborban. Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI
Románia Olaszországtól és Görögországtól venné át a menekülteket; Bukarest már értesítette a Európai Tanács titkárságát.

A menekültek elszállásolását, étkeztetését és a velük kapcsolatos konzuli szolgáltatásokat az EU fejenként hatezer euróval támogatja, az összeget azonban Románia állítólag kevesli.

A migránsokat hat befogadó központban helyeznék el, közöttük a kétszáz ember ellátására alkalmas temesvári vészhelyzeti tranzitközpontban.

A temesvári létesítmény eddig 1700 menekültnek biztosított ideiglenes szállást és ellátást. Őket később az Egyesült Államok, Ausztrália, Nagy-Britannia, Kanada, Norvégia, Hollandia és Svédország fogadta be.

Romániát eddig elkerülte a menekülthullám, és a gazdasági bevándorlók sem tekintik célországnak. Tavaly 1500 menedékkérelmet nyújtottak be az országban. A Románia területén lévő befogadó központokban elvileg 900 embert tudnak elhelyezni, ezek közül valamivel több mint 200 hely foglalt.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI