2015. július 10., péntek

Johannis visszadobta a honatyák szupernyugdíj-törvényét

A román államfő visszaküldte a parlamentnek pénteken a képviselők és szenátorok speciális nyugdíj-kiegészítéséről szóló törvényt, amelyet június közepén szavazott meg a kétkamarás parlament együttes ülése.


parlament, parlamenti plusznyugdíj, Románia, speciális nyugdíj, törvényhozók nyugdíja, Klaus Johannis,
Klaus Johannis. Fotó: Ovidiu Dumitru Matiu/Mediafax
A jogszabály parlamenti mandátumuk idejével arányos juttatásra jogosítaná fel — a hivatalos nyugdíjkorhatár elérése után — a romániai törvényhozókat, a rendes nyugdíjuk kiegészítéseként.

A pótlék három teljes mandátum, vagyis 12 év parlamenti tevékenység felett már nem növekedne: a legnagyobb parlamenti nyugdíj-kiegészítés így mintegy 4000 lej lehet.

Az államfő a megfontolást kérő levelében „túlzónak és önkényesnek” minősítette az extra nyugdíjat, továbbá azt is kifogásolta, hogy azt a korrupcióért elítélt volt honatyáktól sem tagadnák meg.

Bezzeg a bírák!


Johannis erőltetettnek tartja a törvény indoklásában szereplő párhuzamot, amely a bírák és ügyészek különleges nyugdíjára utal.


Szerinte az igazságszolgáltatásban dolgozók egy szakmai testület alkotnak, kiváltságos jogaik pedig egész pályafutásuk nyugdíj-hozzájárulásán alapulnak, míg a törvényhozók szabadon döntenek arról, hogy meghatározott időre vállalják a választóik képviseletével járó megkötöttségeket.

A parlament 2010-ben, a gazdasági válság miatt törölte el a katonák, rendőrök, titkos ügynökök, pilóták és törvényhozók speciális nyugdíjait: egyedül a bírákét „mentette meg” az alkotmánybíróság.

A parlamenti nyugdíj-kiegészítést visszaállító tervezet kezdeményezői között eredetileg kormánypárti és ellenzéki törvényhozók egyaránt voltak, miután azonban a sajtó bírálni kezdte a törvényhozók „önzését és kapzsiságát”, a liberális ellenzék visszavonta aláírásait, és nemmel szavazott.

Romániában a bruttó átlagbér áprilisban kevéssel haladta meg 2500 lejt, az átlagnyugdíj pedig 890 lej volt.


Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI