2015. július 8., szerda

Hazajött Ponta

A román miniszterelnök csaknem egy hónapos külföldi gyógykezelés után csütörtöktől visszatér a kormány élére.


Románia, Ponta-kormány, Victor Ponta, Ponta-Johannis konfliktus, Klaus Johannis,
A „kis Titulescu” kis szakállt növesztett. Fotó: Victor Ciupuliga/Mediafax
Szándékáról Ponta szerdán levélben tájékoztatta Klaus Johannis államfőt.

A román kormányfő június 15-én Törökországban operáltatta meg térdszalagszakadását, és lábadozása idejére is Isztambulban maradt. Politikai ellenfelei szerint azonban semmi sem indokolta a hosszas külföldi gyógykezelését, szerintük a kormányfő a DNA elől menekült „önkéntes száműzetésbe”, miután az ügyészség bűnvádi eljárást kezdeményezett ellene.

Johannis június 22-én Gabriel Oprea miniszterelnök-helyettest nevezte ki ideiglenes kormányfővé, amíg Ponta nem tudja ellátni feladatát. Ponta - aki a török klinikán a jelek szerint kis szakállt is növesztett - mankókkal érkezett szerdán a bukaresti kormánypalotába.

Ion Bogdan Lefter politikai elemző a Digi24 hírtelevíziónak nyilatkozva úgy vélte: Pontának meglehetősen ingatag a helyzete politikai szempontból. Rámutatott: a korrupciógyanú nyomán az államfő és az őt támogató jobbközép ellenzék is hangosan követeli lemondását. Közben a kormánykoalíció is „recseg-ropog”.
Gabriel Oprea belügyminiszter pártja legutóbb már Johannis mögé sorakozott fel az új kémfőnökről rendezett parlamenti szavazáson - emlékeztetett.

Kitiltják a kormányból?


A DNA további kellemetlenségeket is okozhat Pontának, hiszen a korrupciógyanúnak van olyan része, amely Ponta korábbi ügyvédi ténykedésével kapcsolatos, és amelyre nem terjed ki a politikus parlamenti mentelmi joga. A DNA így folytathatja a vizsgálatot, Pontát bármikor beidézheti kihallgatásra, sőt az sem kizárt, hogy bírósági felügyeletet alá próbálják helyezni, ellehetetlenítve kormányfői ténykedését.

Mankókkal érkezett, de politikai helyzete nem emiatt ingatag.
Posted by vhegy.com on 2015. július 8.
vhegy/MTI