2015. július 13., hétfő

Görög csőd: Habemus megállapodás!

Hétfő reggel megszületett a megállapodás a vasárnap délután megkezdődött brüsszeli euróövezeti csúcstalálkozón a görög adósságválság megoldására.


görög válság, Görögország, grexit, Európai Unió, euróövezet, Európai Bizottság, görög adósság, Alekszisz Ciprasz, Alexis Tsipras
A görög kormány még annál is szigorúbb feltételeket volt kénytelen elfogadni, mint amit két hete visszadobott, és ami ellen népszavazást írtak ki.
Fotó: Pétrosz Karadjiász/AP/MTI
Az információt, amit először Charles Michel belga kormányfő közölt egy Twitter-bejegyzésben, később Donald Tusk, az euróövezeti állam-, és kormányfők testületének elnöke is megerősítette.

Tusk közlése szerint „egybehangzó megállapodás született”, „Görögországnak szigorú feltételeket kell teljesítenie”, a döntés „esélyt nyújt Görögországnak arra, hogy európai partnerei segítségével rendeződjön a helyzete”.

Ezzel megnyílik az út az előtt, hogy Görögország tágyalást kezdhet az Európai Stabilitási Alap keretéből folyósítandó újabb, a számítások szerint mintegy 80 milliárd eurós pénzügyi támogatásról.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a sajtótájékoztatón megerősítette:
Nincs grexit, Görögország nem távozik az euróövezetből.

A görög parlamentnek szerdáig, vagyis július 15-ig kell kinyilvánítania egyetértését az euróövezeti csúcstalálkozón kimunkált megállapodással.

Miután a hitelezők elvégzik a most tett görög vállalások teljesítésének első felülvizsgálatát, az Eurócsoport kész lehet arra, hogy szükség esetén hosszabb futamidőt állapítsanak meg a görög tartozásokra - közölte hétfő délelőtti brüsszeli sajtótájékoztatóján Angela Merkel német kancellár.

Csúcsok csúcsa


A csúcstalálkozó 17 órán át tartott, és ezzel minden idők eddigi leghosszabb uniós eszmecseréje lett. Az eddigi „csúcstartó csúcs” a 2000-ben megtartott nizzai tanácskozás volt, a maga tizenhat órás ülésével.


Hétfőn kora reggelre két nyitott kérdésben kellet még megállapodásra jutni:
 1. Görögország szerette volna elkerülni a Nemzetközi Valutaalap (IMF) részvételét a harmadik mentőprogramban;
 2. egy 50 milliárd eurósra tervezett alap, amelyben Athénnak állami vagyont kellene letétbe helyeznie, hogy a privatizációs bevételekből csökkenteni lehessen az államadósságot.
Az eurózóna pénzügyminiszterei már vasárnap egyetértettek abban, hogy az Athén által csütörtökön benyújtott javaslat nem elégséges ahhoz, hogy megkezdődhessenek a tárgyalások a harmadik mentőcsomagról; Görögországnak további intézkedéseket kell tennie:
 • a forgalmi adózás egyszerűsítése,
 • az adóalap kiszélesítése,
 • a nyugdíjrendszer fenntarthatóvá tétele,
 • polgári peres eljárási törvény átalakítása,
 • a statisztikai hivatal függetlenségének szavatolása,
 • automatikus kiadáscsökkentést eredményező döntések,
 • az uniós bankszanálási és talpra állítási irányelv egyébként is kötelező, maradéktalan átvétele,
 • az energiahálózat privatizációja,
 • a nem teljesítő hiteleket érintő intézkedés,
 • az állami vagyonkezelő függetlenségének biztosítása,
 • a közigazgatás politikamentesítése és
 • a korábban trojkának nevezett intézmények (Európai Bizottság, Európai Központi Bank, IMF) visszatérése Athénba.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI