2015. július 12., vasárnap

Géza és Gamma a Székely Vágta nyertesei

A Gyergyószárhegyet képviselő Fazakas Géza Gamma nevű lovával nyerte vasárnap az ötödik alkalommal megrendezett Székely Vágtát a Maksa községhez tartozó Óriáspince-tetőn.


Gamma, Góbé Futam, hagyományok, magyarság, Nemzeti Vágta, Székely Vágta, Timpex Amata, Óriáspince-tető,
Szoros döntő volt: a tavalyi győztes az utolsó méterekig szorongatta a Fazakas-Gamma párost. Fotó: Kátai Edit/MTI
A győztesen kívül az idén második helyezett tavalyi győztes, a lemhényi Zsigmond János és Timpex Amata nevű lova, valamint a harmadik helyezett gyergyószentmiklósi László Pál és Darius nevű lova is rajthoz állhat a budapesti Nemzeti Vágtán, amelyet idén szeptember 18-20. között rendeznek Budapesten, a Hősök terén.

A székelyföldi előfutamot szervező Sepsiszentgyörszabad kártyával küldheti ki lovát és lovasát a Nemzeti Vágtára.

Góbé Futam


A szervezők idén is megrendezték a Góbé Futamnak elnevezett versenyt a nem igazolt eredetű lovak és lovasaik számára.


A Nemzeti Vágta szabályzata szerint ugyanis angol telivérrel nem lehet benevezni a versenyre. Az pedig, hogy egy ló nem angol telivér, csak az eredetére vonatkozó iratokkal igazolható. A Góbé futamot idén Bálint András, Csíklázárfalva versenyzője nyerte Szellő nevű lovával.

Szombaton immár harmadik alkalommal egyes-, kettes- és négyesfogatok számára rendeztek fogathajtó versenyt a háromszéki Óriáspince-tetőn, amelyen idén is a tavalyi győztes, az újtusnádi Szőcs Lehel bizonyult a legjobbnak.

Igazi ünnep, lélekemelő közös együttlét


A kétnapos lovasünnepen hagyományőrző huszártoborzót, kardos táncot, 19. századi lovas harcászati bemutatót tekinthetett meg a közönség.


Szombat este a rendezvény keretében mutatták be a Mátyás, az igazságos című rockoperát a Magyar Nemzeti Lovas Színház, a Háromszék Táncegyüttes és helyi lovasok közreműködésével.

Huszonhét székelyföldi település lovasa állt rajthoz a versenyen.
Posted by vhegy.com on 2015. július 12.
vhegy/MTI