2015. július 1., szerda

Fogjunk össze az újmoldovai magyarokért!

A Krassó-Szörény megyei, Duna-menti Újmoldován egy kb. 140 fős székely-magyar közösség él, mindenféle nemzeti infrastruktúra, közösségi tér nélkül.


anyanyelv, egyház, Krassó-Szörény megye, magyarság, Megyasszai Attila, Resicabánya, Románia, szórványmagyarság, összmagyarság, újmoldovai magyarok,

A resicabányai Református Egyházközség a Templom és Iskola Szórvány Egyesülettel együtt felekezettől függetlenül évek óta szívén viseli az ottani magyarok sorsát.

Fő célkitűzéseink között van egy Magyar Ház vásárlása az újmoldovai szórványközösség számára – erre adott is egy, a település magyar részén lévő, igen rossz állapotban lévő ingatlan.

A lakás megvásárlása, teljes felújítása, bebútorozása, infrastrukturális felszerelése 12000 euróba kerül. Ekkora összeg nem áll rendelkezésünkre, ezért – mivel a pályázati rendszerek malmai bizonytalanok, s amúgy is lassan őrölnek – a nyilvánossághoz fordulunk: szeretnénk segítséget kérni, hogy valóra válhasson a mélyszórvány magyarság álma:

Magyar Ház kerülhessen az újmoldovai magyarok birtokába.

Bárki lehet a magyar kultúra nagykövete: segítsen Ön is a közösségi tér létrehozásában, hogy a helyi szórvány saját helyen élhesse meg a nemzeti identitását!

Az internetes felületeteken (elsősorban a Diaszpóra Alapítvány weboldalán és a Facebookon) folyamatosan beszámolunk a gyűjtésről és a munkálatok aktuális állásáról.

Reményeink szerint a Magyar Ház már ősztől működni fog folyamatos programokkal, amelyekre – resicabányai támogatással – rendszeresen meghívnánk külföldi meghívottakat, előadókat is. Terveink között szerepel az ottani magyar közösség megerősítése, jó volna, ha minden ottani magyar ember kérvényezné a magyar állampolgárságot. Mindenképpen szép volna, ha a Duna-menti soknemzetiségű városban a jövőben is lenne magyar élet.

A támogatók névsorát (amennyiben az érintettek kívánják), nyilvánosságra hozzuk, s egy dicsőségtáblán kitesszük a leendő magyar ház falára is. Akár egy euró átutalását is nagy köszönettel vesszük, mert sok kicsi sokra megy!

Telefonszám: +40 742 314 032,

Az adományokat a következő címre, illetve bankszámlaszámokra várjuk:

Parohia Reformată Reșița
320026 - Reșița,
Str. Paul Iorgovici Nr. 17.
Jud. Caraș-Severin, România
CIF: 9407912

Bankszámlaszámaink:

RO47 OTPV 5100 0063 9031 HU01 (HUF);
RO97 OTPV 5100 0063 9031 EU01 (EUR);
RO43 OTPV 5100 0063 9031 RO01 (RON);
SWIFT COD: OTPV RO BU;
Számlakezelő bank: OTP.

Kérjük, hogy utaláskor a megjegyzéshez írják be: „ÚJMOLDOVA”.

Köszönettel,
Megyasszai Attila, resicabányai református lelkész, a Templom és Iskola Szórvány Egyesület elnöke.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.