2015. július 16., csütörtök

Feltételekhez köti lemondását Victor Ponta

Romániának, ennek a sokat látott országnak a miniszterelnöke nem kis arroganciáról tett szert a minap.


Victor Ponta, Victor Ponta, Ponta-Johannis konfliktus, korrupció, DNA, PSD, Románia,
Victor Ponta. Mikor érti meg, hogy nincs abban a helyzetben, hogy ő szabja meg a feltételeket? Forrás: Gov.ro
A korrupció miatt vád alá helyezett politikus ismét megvillogtatta legendás pimaszságát, amikor egy szerda esti televíziós műsorban kijelentette: csak bizonyos feltételek mellett hajlandó felállni a kormányfői székből.

Ponta feltétele az lenne, hogy Klaus Johannis államfő tegyen írásos ígéretet arra, hogy nem az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt, hanem kormánykoalíciót alkotó pártok valamelyikének sorából nevezi meg utódját.

Ponta a műsorban hangsúlyozta: már tavaly decemberben megtette az „ajánlatot” Johannisnak, azóta a megírt lemondólevéllel „az asztalon” kormányoz, de mint mondta, nem hajlandó önként félreállni.
Már bocsássanak meg, de nevetséges lenne, ha én önként lemondanék úgy, hogy az ellenzék önerőből nem tudja megbuktatni a kormányt - mondta Ponta.
Hozzátette: lemondásával elárulná a pártját és választóit, abban az esetben viszont, ha elveszti a párt támogatását, azonnal benyújtja a lemondását.

Ponta ellen június 5-én bűnvádi eljárást kezdeményezett a DNA, azóta Johannis több ízben kifejtette: elfogadhatatlan az ország megítélése szempontjából, hogy a kormányt egy korrupciógyanúba keveredett politikus vezesse. Ponta azonban ártatlannak mondja magát, és nem hajlandó megválni posztjától, mert szerinte Johannis csak azért akarja félreállítani, hogy saját pártja, az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt jelöltjét tegye meg kormányfőnek.

Alkotmányos bukfenc


A parlament által kinevezett miniszterelnököt az államelnök nem menesztheti, de az alkotmány tág mozgásteret biztosít számára abban a tekintetben, hogy kit bíz meg kormányalakítással.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.