2015. július 22., szerda

Ezrek a Himnuszért, a normalitásért

Mintegy 1500 ember fordult beadvánnyal himnusz-ügyben a Kovászna megyei kormánybiztoshoz.


himnuszper, himnuszéneklés, magyar himnusz, magyar-román kapcsolatok, Marius Popică, MPP, Sebastian Cucu, Sepsiszentgyörgy,
Bedő Zoltán, Tamás Sándor és Kulcsár-Terza József. Forrás: Facebook
Sebastian Cucu prefektustól azt kérik számon, hogy miért fellebbezett a magyar himnusz eléneklése miatt kirótt bírság megsemmisítésére irányuló perben.

A jelenlegi prefektus elődje ötezer lejes bírságot rótt ki az MPP-re, mert a párt által szervezett tavalyi sepsiszentgyörgyi trianoni megemlékezésen a résztvevők elénekelték a magyar himnuszt. A bírságolás jegyzőkönyvét a bíróság alapfokon érvénytelenítette, de a prefektus fellebbezett a döntés ellen.

A prefektusnak címzett beadványokat tiltakozásképpen iktatták a hivatalnál, és 30 napon belül választ várnak ezekre. A három magyar párt - az RMDSZ, a MPP és az EMNP Kovászna megyei szervezete - egy hónappal korábban jelentette be ezt az akciót, akkor azt a célt tűzték ki, hogy ezer beadványt iktassanak a kormánybiztosi hivatalnál.

Kulcsár-Terza József, az MPP Kovászna megyei elnöke elmondta: arra a kérdésre várnak választ a prefektustól, hogy miért üldözi a magyar himnuszt.
Nem lenne szabad, hogy nemzeti szimbólumaink használatáért ilyen módon járjanak el velünk szemben, de vállaljuk a harcot, közösen - mondta az MPP megyei elnöke.

A himnuszperben a következő tárgyalást szeptember 15-ére tűzték ki; a perben mindhárom párt egységes álláspontot képvisel.

Ha egymásnak feszülünk nemzeti ügyekben, akkor a magyarságnak nincs nagy jövője Erdélyben - fogalmazott Bedő Zoltán, az EMNP megyei önkormányzati képviselője.
Tamás Sándor, az RMDSZ háromszéki szervezetének elnöke közölte, hogy a beadványok magyar nyelven íródtak, az elsőt már június 24-én iktatták, de még nem kaptak választ rá.

Számon kérik a himnuszper folytatását
Posted by vhegy.com on 2015. július 22.
vhegy/MTI