2015. július 4., szombat

Ezer Székely Leány Napja (GALÉRIA)

Csíkszereda Polgármesteri Hivatala, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes és az Ezer Székely Leány Napja Alapítvány idén is megszervezte július első szombatján az Ezer Székely Leány Napját.


Csíksomlyó, Ezer Székely Leány Napja, kultúra, magyarság, néphagyomány, népviselet, Székelyföld,
Népviseletbe öltözött kislány Csíkszereda főterén. Fotó: Veres Nándor/MTI
A képre kattintva galéria nyílik!
Évről évre nő azok száma, akik eképpen élik meg székelységüket, az együvé tartozás örömét.

Székelyföld hagyományőrző ünnepére nem csak a szűkebb régióból, hanem egész Székelyföldről, Moldvából és külföldről is érkeznek hagyományőrző csoportok, hogy együtt imádkozzanak, vigadjanak és találkozzanak.

Az ünnepi szentmisét idén a Magyar Szabadságért díjjal kitüntetett Böjte Csaba ferences rendi szerzetes celebrálta.
Az első találkozót 1931-ben szervezték meg Domokos Pál Péter csíksomlyói magyar tanár, történész és néprajzkutató kezdeményezésére.

A kommunista diktatúra éveiben a rendezvényt betiltották, a rendszerváltás évében, 1990-ben „élesztették” újjá. Azóta a csíksomlyói Nyeregben minden évben sor kerül a székely népviselet, néptánc és népzene hagyományőrző találkozójára.
2012 óta regisztrálás alapján veszik számba a népviseletbe öltözött résztvevőket, azóta megkétszereződött a számuk; a tavaly például 2135 leány és 938 legény volt jelen a csíksomlyói Nyeregben.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.