2015. július 3., péntek

Betiltották az Igazi Csíki Sört

A Hargita megyei törvényszék megtiltotta az Igazi Csíki Sör gyártójának a termék forgalmazását, ezzel első fokon helyt adott a Heineken Románia keresetének.


Igazi Csíki Sör, Csíki sör, Heineken, Heineken Romania, márkanévvita, Lénárd András, csíkszentsimoni manufaktúra, csíkszentsimoni sörgyár, Lixid Projekt Kft
Fotó: Haáz Sándor/MTI
A romániai sörgyártók perében pénteken hozott ítéletét a törvényszék honlapján hozta nyilvánosságra.

Az ügyben eljáró bírák úgy ítélték meg, hogy az Igazi Csíki Sört gyártó és forgalmazó Lixid Project Kft. és tulajdonosa, Lénárd András megsértette a Heineken Románia szellemi tulajdonát, amelyet a Ciuc (Csík) és a Ciuc Premium (Csíki Premium) márkák levédése biztosított számára.

A törvényszék álláspontja szerint az Igazi Csíki Sör gyártója tisztességtelen, megtévesztő eszközt használt az üzleti versenyben.

A pernek nyelvi vonatkozásai is vannak


A bíróságnak azt kellett mérlegelnie, hogy egy termék román megnevezésének jogi védelme kiterjed-e a termék köznyelvben használt magyar megnevezésére is.


A holland multinacionális cég 2003 óta rendelkezik a Csíkszeredában gyártott Ciuc Premium sörmárkával, amelyet az erdélyi magyarok csíki sörként emlegetnek. 2014 novemberében azonban megjelent a piacon a Csíki Sör Manufaktúra terméke, az Igazi csíki sör, amely számára a gyártó Lixid Project Kft. szerzett romániai és európai jogi védelmet.

A Hargita megyei törvényszék pénteki ítéletében megszabta:
  1. az Igazi Csíki Sör gyártójának az ítélet jogerőre emelkedését követő 30 nap alatt vissza kell vonnia termékeit a piacról, és meg is kell semmisítenie;
  2. megtiltotta a Lixid Project Kft.-nek hogy a www.csikisor.com és a www.csikisor.ro domain-neveket használja;
  3. az alperest 35 ezer lej perköltség megtérítésére kötelezte. 

A vesztes cég fellebbez


A Csíki Sör Manufaktúra pénteken közleményben tudatta, hogy fellebbez a döntés ellen, és folytatja az Igazi Csíki Sör gyártását és forgalmazását.

Tudjuk ugyanúgy, mint minden székely és erdélyi magyar ember, hogy sem a Heinekennek, sem másnak rajtunk kívül soha nem volt a kereskedelemben Igazi Csíki Sör vagy Csíki Sör nevű magyar márkája - áll a cég közleményében.
A sörgyártók jogvitájában márciusban már született egy jogerős ítélet. Akkor a suceavai táblabíróság elutasította jogerősen a Heineken Románia kérését, amelyben a multinacionális cég törvényszéki elnöki rendelettel próbálta azonnali hatállyal bezáratni az Igazi Csíki Sört gyártó csíkszentsimoni gyárat.

Lénárd András egy korábbi interjúban valószínűsítette, hogy a márkaperben nem Romániában születik meg a végső döntés lévén, hogy a Heineken a romániai pereskedés mellett a spanyolországi Alicantéban székelő uniós szabványügyi hivatalhoz (OHIM) is panaszt nyújtott be. Az ottani eljárás szintén folyamatban van.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.